Micheál Martin ír miniszterelnök felszólította a brit kormányt, hogy hagyjon fel az egy évvel ezelőtt megkötött brexitmegállapodás egy részének felülírásával, mert ezzel azt kockáztatja, hogy elveszti az uniós tagállamok bizalmát, és így lehetetlenné válik az EU-brit szabadkereskedelmi megállapodás megkötése - írta a Financial Times. Szerinte ez a lépés megkérdőjelezi, hogy Boris Johnson kormánya meg akar állapodni az unióval a jövőbeni gazdasági kapcsolatokról vagy sem, felveti a kérdést, hogy szándékosan ki akarja provokálni a másik fél elzárkózását.

A londoni kormány szeptember 9-én terjesztette be a parlament elé az úgynevezett belső piaci törvényt, azzal a céllal, hogy szabályozza az Egyesült Királyság tagállamai (Anglia, Észak-Írország, Skócia és Wales) belső gazdasági rendjét a januári függetlenné válás után. Ebben felülírnák a tavaly megkötött, nemzetközi egyezménynek minősülő válási megállapodás egyes pontjait.

A két legfontosabb: az új jogszabály lehetővé tenné, hogy felmentést kapjanak a kiviteli vámáru-nyilatkozat kitöltése alól azok a cégek, amelyek Észak-Írországból akarnak árut szállítani Nagy-Britanniába, azaz Angliába, Skóciába vagy Walesbe, illetve a brit kormány nem konzultálna az EU-val azokról az állami támogatásokról, amelyeket az északír vállalatoknak is megadna. Az első lehetővé tenné az EU-ban élvezett gazdasági kedvezmények kihasználását a brit piacon, a második versenyelőnyhöz juttathatná a brit vállalatokat az EU piacán.

Feszültség és feszültség

Az ír figyelmeztetéssel egy időben rendkívüli tárgyalások kezdődtek Michael Gove kabinetmiszter és a Londonban tartózkodó Maros Sefcovic európai bizottsági biztos között - írta a BBC. Az EU azt várja a brit féltől, hogy tisztázza a szándékait. Eközben a két főtárgyaló, brit részről David Frost, az EU részéről Michel Barnier is felvette a tárgyalás fonalát a remélt kereskedelmi megállapodásról, amely január 1-jével az Egyesült Királyság de facto függetlenné válásával lépne életbe. A BBC értékelése szerint, ha átmegy a brit parlamenten a belső piaci törvény, akkor az EU a nemzetközi jog megsértése miatt bíróság elé viszi az ügyet.

A sebtében megszervezett Gove-Sefcovic előtt nem sokkal Nancy Pelosi, az amerikai Kongresszus képviselőházának elnöke, aki az elnök és az alelnök után a harmadik az USA hatalmi rangsorában, állásfoglalásban jelentette ki, hogy a brexit nem veszélyeztetheti a nagypénteki egyezményt, amely az ír-északír határ szabad átjárhatóságának megteremtésével véget vetett a protestáns és katolikus írek közti erőszaknak. Hozzátette még, hogy amennyiben az Egyesült Királyság a belső piaci törvény elfogadásával a jelenlegi formájában megsérti a nemzetközi jogot, nincs esély arra, hogy az amerikai Kongresszuson átmenjen egy brit-USA szabadkereskedelmi megállapodás.

Megdöbbenés

Abszurd megjegyzést tett Brandon Lewis, a brit kormány Észak-Írország ügyében illetékes államtitkára, amikor törvény beterjesztésekor azt mondta: a nemzetközi jogot jól körülhatárolt és korlátozott módon akarják megsérteni - véli Philip Stephens, a Financial Times publicstája. Talán arra gondolt, hogy ugyanezt tette Oroszország, amikor elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és jól körülhatárolt módon szüntette meg Kína a jog uralmát Hongkongban a biztonsági törvény bevezetésével, aminek alapján a rendőrség dolgává tette a politikai tiltakozás kezelését.

A publicista emlékeztet rá, hogy a brit bíróságok függetlensége két módon is sokat hozott eddig az Egyesült Királyságnak: részben egyik alapja volt az ország jó nemzetközi imázsának, illetve sokan vették igénybe a brit jogszolgáltatást, mert megbíztak benne, amire hajlandóak voltak nem kevés pénzt áldozni. Boris Johnson miniszterelnök azonban a parlamenti ülésezés tavaly őszi felfüggesztésével egyszer már átlépte a jogszerűség korlátait, mert így akarta megakadályozni, hogy a törvényhozás beleszóljon a brexit lebonyolításába. Végül a legfelsőbb bíróság térítette vissza a miniszterelnököt és kormányát a törvényesség útjára.

Theresa May volt kormányfő arra figyelmeztette utódát, hogy a jogsértéssel a kormány aláássa minden külföldi partnere bizalmát, így nem lesz módja jó kereskedelmi megállapodásokat kötni a jövőben. A Financial Times publicistája szerint azonban fontosabb az üzenet, amit ez a lépés küldene a brit nemzeti karakterről a külvilágnak. Johnson ezzel a lépésével kész arra, hogy kiálljon Dover sziklájára és világgá kiáltsa: Üdvözöljük Nagy-Britanniában, egy olyan nemzet hazájában, amelyben immáron nem lehet megbízni.