Komoly feszültségeket keltett a brit kormányon belül az úgynevezett északír protokollt módosítani hivatott törvényjavaslat vitája – írja a Financial Times a kiszivárgó hírekre hivatkozva. A brexit után Nagy-Britannia és Észak-Írország külön vámrezsimbe került, mivel az utóbbiban az ír-északír határ szabad átjárhatósága érdekében az EU vámjai és egységes piaci szabályai maradtak érvényben, míg Anglia, Skócia és Wales külön vámrezsimbe került. Ezért a Nagy-Britanniából Észak-Írországba tartó árukat vám- és egyéb ellenőrzéseknek kell alávetni.

A 2019-ben kötött brit-EU brexit-megállapodás értelmében ezeket a feladatokat az EU megbízottjaként a brit hatóságoknak kellene elvégezniük (ez az északír protokoll), ám két ok miatt vonakodnak ezt megtenni. Az egyik, hogy unió szigorú szabályozása miatt túlságosan macerásak az ellenőrzések, ami leültette a két sziget közti áruforgalmat, a másik, hogy a brexiterek és az északír brit unionisták elfogadhatatlannak tartják az Egyesült Királyságot kettészelő de facto vámhatárt.

A londoni vezetés ezért olyan törvényt akar a parlament elé vinni, ami lehetővé tenné a brit minisztereknek, hogy mentesítsék az ellenőrzés alól azokat az árukat, amelyek várhatóan nem fogják átlépni határt Írország felé, így az EU-nak nincs velük dolga. Itt megint két gond van. Az egyik, hogy az Európai Bizottság szerint lehetetlen garantálni, hogy ne exportálják valamiképpen tovább a Nagy-Britanniából Észak-Írországba kerülő termékeket az EU-ba, a másik, hogy a brexit-megállapodás nemzetközi szerződés, így ha a londoni vezetés egyoldalúan felülírja, azzal kiállítja magáról a „megbízhatatlan nemzetközi partner” bizonyítványt.

Óvatosan!

És a hírek szerint éppen ezen a ponton robbant ki a vita a kormányban, ugyanis Liz Truss külügy- és brexitügyi miniszter, a törvényjavaslat előterjesztője állítólag olyan szöveget vitt kollégái elé, amely túl messze menne a brexitmegállapodás felrúgásában. Ezzel a háttérben lobbizó brexiter parlamenti képviselőknek engedett, ám még a szintén brexiter Boris Johnson miniszterelnöknek is sok volt a keménykedés.

Számos tárcavezető el akarja kerülni, hogy ha a parlament elfogadja a törvényjavaslatot – amit június harmadik hetében akarnak beterjeszteni –, akkor azzal a váddal lehessen illetni a brit kormányt, hogy egyoldalúan felrúgott egy nemzetközi szerződést. Ennek nyomán kereskedelmi háború és pereskedés venné kezdetét az EU-val.

Ezért a hírek szerint visszatérnek a szöveg egy korábbi változatához. Bár azt sem tartották elfogadhatónak Brüsszelben, de az óvatos miniszterek és mérsékelt kormánypárti politikusok remélik, hogy alapja lehet az északír protokoll kompromisszumos módosításának.