Vállalva a veszélyes tengeri utat 350 bevándorló érkezett a La Manche csatornán át Franciaországból Nagy-Britanniába május első hétvégéjén annak ellenére, hogy a brit kormány megállapodást kötött Ruanda vezetésével az illegális bevándorlók deportálásáról az afrikai országba – írja a Financial Times. Ez igazolni látszik azokat a bevándorlókkal foglalkozó civil szervezeteket, amelyek arra figyelmeztetnek: az egyezség nem állítja meg a migrációt.

Idén eddig összesen hatezer bevándorló érkezhetett az Egyesült Királyságba főként bűnbandák segítségével, ami arányosan nagyjából a 2021-es teljes évi 28 ezres adatnak felel meg. A pandémia dühöngése idején, 2020-ban „csak” 8000 menekült érkezett az országba.

A londoni kormányra nagy nyomás nehezedik annak érdekében, hogy állítsa meg ezt az áradatot, ám úgy tűnik, csak a természet oldhatná meg a problémát, ha mindig rossz idő lenne, ugyanis amint elcsendesedik az idő, útnak indulnak az újabb és újabb menekültcsoportokat szállító hajók.

Aki elhagyta a hazáját, mert attól fél, hogy háborúba keveredik vagy mert éhezik, azt nem fogja visszatartani a lehetőség, hogy elfogják és elszállítják egy harmadik országba. A legkisebb esélyt meg fogja ragadni arra, hogy útnak induljon – mondta a brit üzleti lapnak Pierre Henri Dumont, a franciaországi Calais városának egyik parlamenti képviselője.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Priti Patel belügyminiszter áprilisban állt elő azzal, hogy több tízezer illegális bevándorlót fognak Ruandába deportálni, amíg ellenőrzik a kilétüket és elbírálják a menekültkérelmüket. Akkor azt mondták, hogy a deportálásokat heteken belül megkezdik, de eddig senkit sem ültettek repülőre.

A Ruandával kötött megállapodást elítélte a brit ellenzék, a civil szervezetek és az anglikán egyház. Johnson azt is megígérte, hogy megerősítik a határvédelmet.