A segélycsomag a brit hazai össztermék (GDP) 15 százalékával egyenlő. Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a brit GDP-érték valószínűleg éppen 15 százalékkal zuhan a második negyedévben.

Sunak, aki Boris Johnson miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót a Downing Streeten, közölte: bármelyik üzleti vállalkozás, amelynek például ingatlanbérlethez, bérfolyósításhoz, a beszállítók kifizetéséhez vagy készletvásárláshoz készpénzre van szüksége, kormánygaranciával vehet igénybe hitelt kedvező feltételek mellett. A pénzügyminiszter hozzátette: ha az igény a most bejelentett 330 milliárd fontnál is nagyobbnak bizonyulna, a kormány kész további forrásokat biztosítani annyi finanszírozási kapacitás felszabadításával, amennyire szükség van.

Két fő elem

Rishi Sunak ismertetése szerint a program két fő elemből áll. Az egyik a nagyobb vállalatok likviditási ellátását hivatott segíteni. Ennek érdekében a kormány megállapodott a Bank of England - a brit jegybank - kormányzójával egy olyan új hitelezési mechanizmus létrehozásáról, amelynek igénybevételével a nagyvállalatok könnyen hozzáférhető, olcsó kereskedelmi papírokhoz - fedezett kötvényekhez - juthatnak.

A programcsomag másik eleme a kis- és középvállalatok likviditási igényeinek fedezésére szolgál. Ezek a kisvállalatok 5 millió fontig (1,9 milliárd forintig) terjedő garantált hitelhez juthatnak egy-egy alkalommal, úgy, hogy a futamidő első hat hónapjára mentesülnek a kamatfizetés alól. A brit pénzügyminiszter elmondta, hogy a pénzügyi csomag mindkét eleme a jövő héttől hozzáférhető lesz.

Sunak bejelentette azt is, hogy a kormány a következő 12 hónapra teljesen mentesíti a kisebb kereskedelmi vállalkozásokat az általuk használt ingatlanok után járó adó befizetési kötelezettsége alól. Ez az adófajta - business rate - a kereskedelmi célú ingatlanokat terheli, és elsősorban a boltok, a mozik, a szállodák, a pubok és az éttermek üzemeltetői fizetik. Az adót annak alapján állapítják meg, hogy mennyi lenne az adott ingatlan éves piaci bérleti díja.

Sorra mehetnek csődbe a pubok

Előző nap a Brit Sör- és Pubszövetség vezérigazgatója, Emma McClarkin levélben hívta fel Boris Johnson miniszterelnök figyelmét arra, hogy ha a fogyasztók betartják a kormány ajánlását és távol maradnak a puboktól a koronavírus okozta járvány miatt, már a legközelebbi időszakban több ezer pub szűnhet meg és több százezren veszíthetik el állásukat, hacsak a kormány nem biztosít azonnal készpénzt és likviditást nyújtó pénzügyi csomagot a szektornak. A levél szerint a nagy-britanniai pubokban csaknem egymillióan dolgoznak, és ezeket az állásokat az azonnali megszűnés veszélye fenyegeti.

A jegybank is beindítja a pénzpumpát

A londoni elemzői közösség arra számít, hogy a koronavírus okozta járvány súlyos gazdasági következményei miatt a Bank of England is hamarosan óriási méretű élénkítési programba kezd. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a pénzügyminiszter kedd esti bejelentése előtt összeállított helyzetértékelésében közölte: számításai szerint a brit hazai össztermék az idei második negyedévben 15 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben.

A ház szerint ebben a helyzetben a brit jegybank a következő napokban 0,15 százalékponttal 0,10 százalékra - a bank 325 éves történetében soha nem látott mélypontra - csökkenti irányadó kamatát, és 150 milliárd fontos új mennyiségi enyhítési programot jelent be.

A Bank of England a múlt héten már végrehajtott egy kamatcsökkentést, 0,50 százalékponttal 0,25 százalékra csökkentve alapkamatát az addigi 0,75 százalékról, de a mennyiségi enyhítés keretét akkor még nem emelte meg.

A Bank of England a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás után 435 milliárd fontra (166 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet a 2008-2009-es pénzügyi válság után kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot hirdetett vállalati kötvényekre.