Becslések szerint 22 millió tonna gabonát nem tudnak elszállítani Ukrajnából, ráadásul az ukrán kikötőket érintő orosz blokád miatt nem is az idei, hanem már a tavalyi termés nagy része sem tudott eljutni a rendeltetési helyére - adta hírül a Euronews. Az ukrán gabonaexportból Európa és Észak-Afrika  átlagosan 30-30 százalékot, Ázsia 40 százalékot vesz meg.

Jó néhány raktárban még betárolva áll a tavalyi gabona, mert nem tudták azt hogyan a megrendelőhöz elszállítani. A hírportálnak nyilatkozó egyik ilyen gazdaság tulajdonosa elárulta, hogy hiába számít az idén 500 tonna búzatermésre, mert nem tudja majd hova tenni.

"Az ukrán gabona nem tud kijutni a nemzetközi piacra, a kikötők nem működnek. A tengeri útvonal volt a legfontosabb, és az most nincs. A gabona iránti kereslet így csökkent. Próbálnak új logisztikai útvonalat kialakítani Európán keresztül, de képtelenség akkora mennyiségű gabonát kezelni, mint amennyit mi termelünk" - mondta.

A kikötőkben rekedt búza Törökországon keresztül juthat ki Ukrajnából - legalábbis Erdogan török elnök azt ígérte, hogy az ENSz-szel, Ukrajnával és Oroszországgal együttműködve talál megoldást arra, hogy biztonságos folyosók nyílhassanak a Fekete-tengeren.

A TRT néhány nappal ezelőtti híradása szerint olasz kollégájával, Mario Draghival való találkozása kapcsán előkerült a gabonafolyosó kérdése, és a török elnök azt mondta, hogy fontosnak tartja mind Vlagyimir Putyin mind pedig Volodimir Zelenszkij álláspontját, de a világ problémáját (az ukrán gabona, búza, árpa és napraforgóolaj célba juttatását) meg kell oldani, ezért folytatják a tárgyalásokat. 

Erdogan akkor úgy saccolta, hogy 7-10 nap alatt sikerülhet eredményt elérni.

A búzaexport egyharmada jelenleg a három délnyugat-ukrajnai, dunai kikötőn keresztül hagyja el az országot.