Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint a tíz makrogazdasági mutatót összegző indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,7 százalékkal 115,1 pontra nőtt. Elemzők valamivel erősebb ütemre, 0,9 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 1,2 százalékos és az áprilisi 1,3 százalékos növekedés után.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi - írja az MTI.

A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke 0,4 százalékkal, 105,5 pontra nőtt a májusi 0,5 százalékos és az áprilisi 0,1 százalékos emelkedés után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex viszont 105,8 ponton stagnált a májusi 0,6 százalékos és az áprilisi 3 százalékos növekedést követően.

Az átfogó index lassuló ütemben ugyan, de ismét emelkedett júniusban, ami azt jelezheti, hogy a közeljövőben tovább tart az amerikai gazdaság erőteljes bővülése - mutatott rá Ataman Ozyildirim, a Conference Board kutatási igazgatója. Hozzátette: a Conference Board továbbra is azzal számol, hogy idén 6,6 százalékkal nő az amerikai hazai össztermék (GDP), jövőre pedig 3,8 százalékos bővülés várható.

A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI-mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.

Nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten

Nőtt a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten a szakértők által várt csökkenés helyett - írja az MTI. A munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 410 ezerre nőtt a július 17-ével zárult héten. Elemzők 350 ezres értékre számítottak az egy héttel korábbi 368 ezer kérelmező után.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 750-nel, 385 ezer 250-re nőtt a múlt héten.

A július 10-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 29 ezerrel, 3 millió 236 ezerre, 2020. március 21-ike óta legalacsonyabb szintre süllyedt. Elemzők még ennél is jobb adatra, 3,1 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 44 ezerrel, 3 millió 338 ezerre mérséklődött. Ez a mutató is tavaly március 21. óta a legalacsonyabb.

Nőtt a forgalom a használt lakóingatlanok piacán

Négy hónap csökkenés után júniusban először nőtt a forgalom a használt lakóingatlanok piacán az Egyesült Államokban, de a bővülés elmaradt a szakértők által várttól.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) azt közölte, hogy júniusban szezonális kiigazítással és egész évre kivetítve 5,86 millió használt lakást értékesítettek az Egyesült Államokban, 1,4 százalékkal többet a májusinál. Elemzők nagyobb növekedés mellett 5,9 millió használt lakás értékesítésére számítottak a májusi 5,78 millió után.

Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Júniusban a használt lakások mediánára éves összevetésben 23,4 százalékkal rekordszintre, 363 ezer 300 dollárra ugrott.

A piacon 1,25 millió használt lakás volt júniusban, 18,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az eladások júniusi üteme mellett 2,6 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást - sorolta az adatokat az MTI.