A munkaügyi minisztérium, valamint a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei között aláírt megállapodás értelmében ismét vissza kell venni az Ffp2-es maszkokat a magánszektorban éppúgy, mint a közigazgatási munkahelyeken, illetve általában az állami szférában. A rendelkezés október végéig érvényes.

Az előírás érvényes a zárt térben végzett munkára, például az irodákban, üzletekben vagy a gyárakban, valamint kültéren is, többek között az éttermek teraszain, ha nem biztosított a legalább egyméteres biztonsági távolság.

A maszkot a munkaadónak kell biztosítania

Az egészségügyi védőeszközt a munkaadónak kell biztosítania a dolgozók számára. A protokoll az egészségileg sérülékenyebbek számára további négy hónappal meghosszabbítja az otthoni munkavégzés lehetőségét, ennek feltételeiről a munkaadó egyeztet a dolgozói képviseletekkel.

A munkahelyre történő belépéskor ismét megmérik a testhőmérsékletet, és 37,5 Celsius-fok felett a dolgozó nem léphet be. Ahol nincsen elég tér, így a menzákon és az öltözőkben is, ismét csak korlátozott számban lehet bejutni.

Igyekszünk alkalmazkodni a járványhelyzet alakulásához- mondta a megállapodás aláírásakor Andrea Orlando olasz munkaügyi miniszter az MTI beszámolója szerint.

Újra erősödik a járvány

Külső térben februárban, beltérben május elsejétől törölték el a kötelező maszkhasználatot. Az üzletek eladói, a bárok pincérjei, a taxisok és számos más munkahely dolgozói azonban önként továbbra is viselték a maszkot. A tömegközlekedési eszközökön- kivéve a repülőket - az Ffp2 típusú maszk kötelező szeptember végéig.

Az omikron vírusvariáns BA.5 alváltozata terjedése Olaszországban is megindult: az utóbbi egy hétben több, mint ötven százalékkal emelkedett a regisztrált betegek száma. Az utóbbi két napban több, mint 177 ezer új beteget szűrtek, de sokan otthon tesztelnek, nem fordulnak orvoshoz, s nem is jelentik a megbetegedésüket. Az aktív betegek hivatalos száma 770 ezer.

Az egészségügyi tárca szerint az utóbbi két évvel ellentétben a mostani vírusvariáns a kánikulában is terjed. A városok utcái, az idegenforgalmi látványosságok, strandok megteltek, és a közel negyvenfokos hőségben nehéz a maszkot viselni.

Lombardia vezetése aggódik

Attilio Fontana, a járvány egyik gócpontjaként ismert Lombardia tartományi elnöke, arra kérte a lakosokat, hogy tömegben viseljenek maszkot. A tízmilliós régióban az utóbbi huszonnégy órában több, mint 12 ezer új beteget regisztráltak, és 13 fertőzött hunyt el.

A halottak napi száma országosan továbbra is száz alatt van, de fokozatosan emelkedik a kórházban kezeltek száma. Négy tartományban - Calabriában, Szicíliában, Umbriában és Valle d'Aostában - a koronavírus okozta Covid-19-betegeknek fenntartott osztályokon a telítettség túllépte a tizenöt százalékos küszöböt, és további négy régióban pedig megközelíti ezt.

A La Repubblica című napilap tudósítása szerint a római Szent János-kórházban megszüntették a Covid-19-osztályt, és most nincs lehetőség a fertőzöttek elkülönítésére, ezért matracokkal és pelenkákkal "barikádozzák" el egymástól a betegek ágyait.

Romlik a magyar helyzet is

Magyarországon elmúlt héten összesen 3042 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 928 125 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma A friss adatokból az is látható, hogy másfélszeresére nőtt az új esetek száma, egy héttel korábban ugyanis 1961 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. 

Az elmúlt héten elhunyt 21 beteg, így az elhunytak száma 46 647 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 871 930 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 9 548 főre emelkedett.  Jelenleg 233 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban pedig 208-an vannak.