Ukrajna már várja, hogy Lengyelország hamarosan továbbértékesíti számára az EU-ból beszerzett koronavírus-vakcina egy részét - idézte a Business Insider Polska Denisz Smihal ukrán miniszterelnök nyilatkozatát.

Az ukrán kormányfőt a viszonteladás feltételeiről kérdezték az újságírók, amelyekről korábban beszélt az Európai Bizottság elnökhelyettese, Valdis Dombrovskis.

Elmondása szerint a bizottság segít Lengyelországnak 1,2 millió dózis AstraZeneca-oltást továbbértékesíteni, mert ezt az uniós jogszabályok lehetővé teszik. A bizottság mind a szerződéseknél, mind a szállításoknál segít. A kijevi kormány vezetője szerint ez a mennyiség eleve a lengyelországi szükséglet felett volt, így nem fog hiányozni a szomszédos országban.

Lengyelország további árrés vagy rezsiköltség felszámolása nélkül adja tovább a vakcinát a vevőnek, amelynek - a miniszterelnök beszámolója szerint - van pénze a vásárlásra, többek között az Európai Beruházási Bank alapjából. Az AstraZeneca gyógyszergyár február közepén beadta az oltása engedélyezési kérelmét az ukrán gyógyszerhatósághoz.