Az ML System lengyel cég olyan berendezést készített, amely a kilélegzett levegőből meg tudja állapítani kevesebb mint 10 másodperc alatt, hogy valaki fertőzött-e koronavírussal vagy sem. A felfedezést a napokban mutatták be Andrzej Duda államfő sajtóértekezletén, Rzeszów mellett - jelentette a Business Insider Polska.

Dacid Cycon, a vállalat elnöke azt mondta, hogy a készüléket néhány hét alatt fejlesztették ki. Az első vizsgálatok után megkapták az orvos-biológiai engedélyt, és nagyon hamar várhatók a készülék érzékenységére, a betegség kimutatására mutatott teljesítményére vonatkozó adatok. Reméli, hogy a berendezést a munkahelyeken, a repülőtereken, a határátkelő helyeken tömegesen fogják majd használni.

Ahhoz, hogy a társadalmak úrrá legyenek a járványon, képesnek kell lenniük mindenütt kimutatni a vírus jelenlétét. Ebben segíthet az egyszerű eszköz, ha sikerül az egész világon elterjeszteni. Duda, akit leteszteltek a cég laboratóriumában a vírusvizsgálóval, negatív eredményt mutatott. Beszámolója szerint a vizsgálat hasonlít a rendőrség által használt alkoholszondáéhoz.