A Downing Street tájékoztatása szerint May telefonon tárgyalt Trumppal, és hangot adott a brit kormány "mélységes csalódottságának" az amerikai lépés miatt.

Az Egyesült Államok péntek óta az Európai Unióból, valamint a Kanadából és Mexikóból érkező acélra 25 százalékos, az alumíniumra 10 százalékos vámot vet ki. Az amerikai kormány indoklása az, hogy a jelenlegi külkereskedelmi kondíciók előnytelenek az amerikai termelők szempontjából, és így sértik az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit.

QP | Quality Placement

Theresa May hivatalának beszámolója szerint azonban a brit kormányfő a telefonbeszélgetésben kifejtette Trumpnak, hogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió egymás szoros nemzetbiztonsági szövetségesei. Az európai partnerek fontosnak tartják a nyitott és méltányos feltételekkel zajló világkereskedelem megtestesítette értékeket.

May az amerikai elnökkel tartott megbeszélésén hangsúlyozta az amerikai vámintézkedés által potenciálisan érintett munkahelyek védelmének szükségességét is.

May és Trump megállapodott abban, hogy a világkereskedelem szabadságának szélesebb összefüggésén belül az amerikai importvámok kérdését is újból megvitatják a hét vezető ipari hatalom (G7) néhány nap múlva esedékes csúcstalálkozóján. (Trumppal szemben szövetkeztek a szövetségesei - ezt a cikket olvasta?)

Liam Fox brit külkereskedelmi miniszter a londoni alsóház hétfői vitanapján felszólalva úgy fogalmazott, hogy az európai partnereknek "kimért és arányos" válaszlépéseket kell tenniük az amerikai vámintézkedésekre. Fox szerint helyénvaló, hogy Európa megvédi iparát az amerikai importvámok közvetlen és közvetett hatásaitól, de fontos az is, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió reakciója a szabályokon nyugvó nemzetközi kereskedelmi rendszer szabta határokon belül maradjon.

A miniszter korábban a BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy az Egyesült Államok "helytelen, sőt törvénysértő" módon hivatkozik nemzetbiztonsági okokra, amikor a vámintézkedéseket indokolja.