Felzárkózott hazánkhoz Csehország, tegnap a parlament megszavazta a "kettős minőségű" élelmiszerek árusításának tilalmát, azaz főszabályként a jövőben nem lehet azonos márkanéven olyan élelmiszert eladni Csehországban, aminek külföldön más a beltartalma. Kivételek ugyan vannak, de ha egy céget szabályszegésen kapnak, akár 50 millió korona (680 millió forint) is lehet a büntetés - kezdi a G7 a cikkét a cseh bolti szabályok változásáról, melyeknek része lett egy másik tilalom is. 2022-től közel száz élelmiszer esetében a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak legalább 55 százalékban cseh termékeket kell árulni, majd évente nő ennek aránya 3 százalékkal. Vagyis 2028-ban már 73 százalék helyi terméket kell árulni.

Magyarországon is volt törekvés arra, hogy a kiskereskedelmi láncok több hazai terméket áruljanak, de az új cseh szabályozás ennél jóval keményebb. Kivételt csak a kisebb, vagy kifejezetten szűktermékkörre specializálódott boltok élvezhetnek csak.

Az Európai Bizottság, valamint Ausztria, Belgium, Hollandia, Francia-, Olasz-, Német-, Lengyel- és Spanyolország is kifejezte nemtetszését a törvénnyel szemben. Ezzel együtt, ha a törvény életbe lép, évekbe telhet, míg egy kötelezettségszegési eljárás végigfut az EU-ban - idézi a portál a denik.cz-t.

A cseheknek az előbb jelenthet gondot, hogy bizonyos élelmiszerekből egyszerűen nem termelnek ehhez elegendő mennyiséget Csehországban: ilyen például a bor, de a gyümölcsöknél is csak egyharmados a hazai termelők részesedése, ráadásul itt a szezonalitás is szerepet játszik.

A cseh agrárkamara szerint viszont az olcsó importtermékekkel tartják sakkban a cseh termelőket, és változtatni kell ezen a helyzeten, amire a szabály alkalmas lehet.

A magyar kormány és a hatóságok 2017-ben indítottak vizsgálatot amiatt, hogy kettős minőségű élelmiszerek vannak Magyarországon a boltokban, vagyis azok külföldön jobb vagy más kivitelűek azonos néven. Így 2022-től tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként szankcionálható lesz a kettős minőség, miután az Országgyűlés ellenszavazat nélkül elfogadta a fogyasztóvédelmi törvény módosítását.