Boris Johnson miniszterelnök eltávolításáról tárgyaltak a háttérben néhány nappal azt követően, hogy a brit Konzervatív Párt a vezetésével 2019 decemberében nagy fölénnyel megnyerte a rendkívüli parlamenti választásokat. Ezt a nehezen hihető kijelentést tette a BBC-nek adott interjújában Dominic Cummings kommunikációs szakértő, aki a Let”s Brexit Done! szlogennel és a Johnson kampányának vezetésével kiemelkedő szerepet játszott a sikerben. Most azt mondta, hogy 2020 januárjában már látták, hogy a kormányfőnek nincs terve arra, hogyan vezényelje le a brexit gyakorlati végrehajtását és indítsa útjára a függetlenné váló országot.

Cummings szerint akkori főnöke nem tudta, mit kell csinálnia egy miniszterelnöknek, ők – mármint a konzervatívok háza táján dolgozó brexiterekből álló háttércsapat – azért támogatták, mert képes volt keresztülvinni a választási győzelmet eredményező üzenetet, nem pedig azért, mert őt tartották a megfelelő embernek az ország vezetésére. Emellett Johnson akkori barátnője, ma már felesége Carrie Johnson (Carrie Symonds) beleszólt a kormányfő személyzeti politikájába. Ennek eredményeként a háttércsapat tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy vagy távozniuk kell a kormány környezetéből, vagy 2020 júliusára annak rendje és módja szerint ki fogják purgálni őket.

Cummings maga azt mondta, hogy július közepére romlott meg annyira a viszonya Johnsonnal, hogy végül november közepén távozott a kormányból. Azóta nem beszéltek egymással pedig korábban olyanok voltak, mint Stan és Pan, a 2016-os függetlenségi népszavazás idején Johnson volt a brexit arca, Cummings pedig a kilépési kampány motorja Viszonyuk annyira megromlott, hogy a kommunikációs szakember néhány hónapja a pandémia tragikus következményekkel járó félrekezelésével vádolta volt főnökét.

Érdekes megjegyzés

Annak ellenére, hogy teljes sikerre vezette a népszavazási kilépési kampányt, majd a tényleges kilépés ígéretével a 2019-es választási kampányt, Cummings nem biztos benne, hogy a brexit jó döntés volt. Ő ugyan személy szerint nagyon örül, hogy ez így alakult, de nincs a világon senki, aki meg tudná mondani, hogy végül sikeres lesz-e az Egyesült Királyság az EU-tól független úton járva. Úgy véli, bárki, aki ilyen szintű kérdésekről biztosat állait, gyengeelméjű, függetlenül attól, hogy a brexit támogatója vagy ellenfele.

Az egyik oka annak, hogy győztünk, az, hogy nem hittük, hogy mindenben igazunk van, és az EU-ban maradást pártolók mind idióták, vagy árulók, vagy bármilyen más csúfsággal vádolhatók – osztotta meg népszavazási sikerük egyik titkát a BBC közönségével. A másik titok már nem ennyire nemes lelkű, inkább kíméletlennek tűnik. Arról a feliratról van szó, amivel Johnson vörös kamionja körbejárta Nagy-Britanniát 2016 nyár elején. E szerint az Egyesült Királyság heti 350 millió fontot fizet be az EU-ba, amit az egészségügyre lehetne fordítani.

Cummings elismerte, hogy tisztában voltak vele, hogy a felirat hazugság, mert a bruttó befizetésről, van szó, aminek jelentős résztét visszakapták, ám provokálni akarták maradáspártiakat. El is érték a céljukat, mert ahelyett, hogy az EU előnyeiről szólt volna a kampány, arról vitatkoztak, hogy mennyi az annyi, mennyit veszít közvetve a szigetország gazdaságilag a brexittel, ami messze nem volt olyan világos, mint a kamion oldalán szereplő hamis szám.