Kim Dzsongun a sztálinista önkényuralomból kinőtt dzsucse ideológiát követő Észak-Korea ura a hírek szerint attól tart, hogy amíg Donald Trump amerikai elnökkel tárgyal a távoli Szingapúrban a jövő hónapban, hazájában katonai puccs robban ki - vette át a Washington Post hírét a Business Insider. Az információ a csúcsértekezlet előkészítéséhez közel álló forrásoktól származik.

A Kim dinasztia tagjai a koreai háború vége, azaz 1953 óta irányítják Észak-Koreát, ám a katonai hatalomátvétellel kapcsolatos pletykák nem számítanak újdonságnak. Néhány hónappal ezelőtt a brit Telegraph számolt be dél-koreai hírszerzési értesülésekről, amelyek szerint az ifjú diktátor tisztogatásokat hajtott volna végre a legfelsőbb vezetésben.

QP | Quality Placement

Lázadás?

Az akkori hírek szerint számos katonai felső vezető eltűnt korábbi posztjáról, hogy "újraforradalmasítási képzésen" vegyen részt valamelyik katonai börtönben. Kim alapvetően a párt politikai bizottságának személyi összetételét szabta át, amivel szakértők szerint csak fokozhatta a hadsereg bosszúságát és ellenállását. És a lakosság életét, valamint a hadsereg ellátását megnehezítő nemzetközi szankciók fokozhatják a nyomást.

Vezető politikusokat és katonai parancsnokokat gyakran eltávolítanak a posztjukról az elzárkózó országban - emlékeztet Daniel Pinkston Szöulban dolgozó egyetemi professzor. A cél a fegyelem fenntartása és a hadsereg ellenőrzés alatt tartása. A konkrét okokat az egyes személyek esetén soha nem fogjuk megtudni, de nemrégiben olyan katonai parancsnok is eltűnt a színről, akit sűrűn fotóztak és videóztak Kim mellett.

A dél-koreai értesülések szerint a hadsereg rossz néven veszi, hogy Kim a "katonaság az első" elvéről a "párt az első" elvére váltott. A tábornokok ugyanis megszokták, hogy minden úgy történik, ahogy akarják. Kim állítólag azóta tart a katonai puccstól, amióta ezt a váltást megtette, ezért mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megelőzze.

Nem tuti a hatalma

A feltételezés, hogy Kim hatalma stabil, alapvetően hibás - írta néhány éve Victor Cha, George W. Bush amerikai elnök korábbi ázsiai ügyekben illetékes tanácsadója. Minden spekuláció egy lehetséges hatalomátvételről növeli a vezér paranoiás félelmét, ami arra ösztönzi, hogy a lehető leggyorsabban elfojtson minden találgatást.

A puccsal kapcsolatos találgatásoknak közük lehet ahhoz, hogy Észak-Korea az elmúlt időszakban a Kim-Trump csúcs lemondásával fenyegetőzött. A stílusváltás a dél-koreai és az amerikai hadsereg hadgyakorlatát követte.

Sajtóértesülések szerint az észak-koreai delegáció kihagyott egy tervezett szakértői találkozót az amerikaiakkal, amelyen a két vezető értekezletét készítették volna elő. További egyeztetéseket is terveznek a napirendről és a csúcs logisztikai hátteréről, ezért az észak-koreaiak demonstrációja megszólaltatta a riasztócsengőket a Kim-Trump találkozó sikeréért felelős Fehér Ház-i tisztviselőknél.

A fotó forrása: Kim Won-jin/AFP