Az illetékesek azt fontolgatják, hogy engedélyezik a Szerbiai Villanygazdaságnak (EPS), hogy júliusban ,vagy augusztusban megemeljék az elektromos energia árát, mégpedig a lakosság esetében 30, az ipari fogyasztóknál 70 százalékkal - vette át a kormányközeli forrásokból származó sajtóinformációkat a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Utoljára tavaly február elsején emelték meg az áram árát Szerbiában, akkor csupán 3,4 százalékkal. Így a villanyáram kilowattonkénti ára pillanatnyilag 7,8 dinár. Az akkori áremelés nyomán a villanyszámlákon szereplő összeg átlagosan 122 dinárral emelkedett és most mintegy 3700 dinárt (12 ezer forint) kell havonta fizetni az áramért.

Tekintettel arra, hogy már a 3,4 százalékos árkorrekció is negatív reakciókat váltott ki, nemcsak a lakosság, de a szakmai nyilvánosság köreiben is, teljesen nyilvánvaló, hogy a lakossági áram árának 30 százalékos emelése óriási elégedetlenséget és dühöt váltana ki - vélik a lap által idézett szakértők.

Amennyiben ugyanis végrehajtanák az áremelést, akkor az egyéni fogyasztók villanyszámláján szereplő összeg mintegy 1100 dinárral (3500 forint) lenne magasabb. Egy ilyen mértékű drágítást sokan már nem tudnának elviselni, főleg az a nagyszámú polgár, aki a télen villanyárammal fűt, ugyanis még mindig ez a legolcsóbb fűtési mód.

A gazdaságot illetően pedig ugyancsak biztonsággal kijelenthető, hogy egy 70 százalékos drágítás az érintettek részéről abszolút negatív fogadtatásban részesülne.