"Csak Ukrajnának van joga döntéseket hozni a saját jövőjéről. Saját ügyeiről csak Ukrajna dönthet. A nemzetközi közösségnek pedig nyomást kell gyakorolnia Oroszországra az agresszió beszüntetésére, az ukrán területek visszaadására és a nemzetközi jog betartására. Semmilyen egyezség nem történhet ez ügyben Ukrajna háta mögött, önök nélkül semmilyen döntést nem lehet hozni önökről. Ez egy kőbe vésett elv" - hangoztatta a lengyel elnök az Euronews tudósítása szerint.

Az ukrán kormányzat diplomáciai úton szeretné lezárni a háborút, de azt vasárnap jelezték: területi engedményt nem tesznek még a tűzszüneti egyezmény elérése érdekében sem, félő ugyanis, hogy ezzel az orosz hadsereg újabb területfoglalásra szánná el magát.

Az orosz hadműveletek donbaszi fő iránya a Szeverodonyeck környéki katlan bezárására irányul, de a Szlovjanszk település megközelítésére tett erőfeszítéseiket az ukrán fegyveres erők négy irányban is meghiúsították.

Vasárnap az orosz légierő és tüzérség parancsnoki állásokat, katonai raktárakat támadott a Donbaszban, a déli fronton Mikolajivnál pedig ukrán légvédelmi rendszereket bombázott. Eközben az orosz közvetítők szerint megegyezés lehet egy fogolycseréről: a mariupoli Azovsztal elfogott ukrán katonáit átadnák az ukránok által fogva tartott oroszbarát milliárdos, Viktor Medvegycsuk elengedéséért.