Lehetségesnek tartja a görög-EU-IMF megállapodás megkötését még ezen a héten az Európai Bizottság német biztosa, Günter Oettinger. Ha ez sikerülne, akkor az eurótagállamok parlamentjei még június vége előtt elfogadhatják a feltételeket, ami megnyitná a hitelcsapot a görögök előtt.

Ezt megelőzően elesett a május végi dátum: Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő még pénteken is arról beszélt, hogy május utolsó napjáig, vasárnapig meglesz az egyezség. Ez nem csak üres ígéret - mondta -, hanem komoly várakozás az "elmúlt hetekben elért előrehaladás" alapján.

A kritikus dátum június 30., ekkor jár le ugyanis a második EU-IMF segélyprogram meghosszabbítása, következésképpen egyezség nélkül Görögország a pénzügyi "senki földjén" találná magát. Oettinger jelezte, hogy nem vár áttörést Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfői találkozójától - derült ki a Reuters jelentéséből. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök egyébként vasárnap szintén beszélt francia és német kollégájával - tudósított a Bloomberg.

Kéne hárommilliárdocska

Az utóbbi hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásból azt is megtudta, hogy a felek között továbbra is komoly ellentét van a költségvetéssel kapcsolatban: a donorok szerint hárommilliárd euró pluszbevételt kellene valahogy összeszedni ahhoz, hogy a ne boruljon a büdzsé.

Ciprasz keménykedő hangnemű cikket írt a francia Le Monde-ba, amelyben egyes "intézményi szereplők abszurd javaslataival" magyarázta az eddigi halvány előrehaladást. Ezek a partnerek nem veszik figyelembe, hogy a görög nép a januári választáson világossá tette: nem szeretne további megszorításokat.

Az athéni vezetés megállapodást ígérő megjegyzéseinek az a céljuk, hogy fékezzék a betétkivonást a bankokból - véli Ricardo Gracia-Schildknecht, az UBS elemzője, aki továbbra is arra számít, hogy a nehéz tárgyalások végül eredményt hoznak.

Beszédes kötvényhozamok

Hasonló véleményen lehetnek a befektetők is, akik vásárlásaikkal 0,3 százalékos emelkedéshez segítették májusban az athéni ASE tőzsdeindexet. A görög kötvényeken egy hónap alatt 0,36 százaléknyi profitot könyvelhettek el a kockázatkedvelő befektetők.

Gyengíti ugyanakkor a görög kormány tárgyalási pozícióját, hogy úgy tűnik, nincs tovagyűrűző hatása az ország válságos helyzetének. A tízéves spanyol kötvények például 1,86 százalékos hozammal forogtak hétfőn délelőtt. Ez ugyan a kisebb kereslet miatt magasabb a márciusi 1,048 százaléknál, de sokkal jobb annál a 7,751 százaléknál, amennyin 2012 júliusában, az adósságválság csúcsán álltak. Akkor a szakérők reális lehetőségnek tartották, hogy belátható időn belül széthullik az eurózóna.