Az energiaellátás az egyik fő probléma, ez komoly hatással lehet a világgazdaságra" - mondta a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője egy ausztráliai főrumon az MTI szerint. 

Fatih Birol szerint a világ még soha nem élt át a mostanihoz hasonlóan mély és összetett energiaválságot. Könnyen előfordulhat, hogy "a neheze még csak ezután következik. 

Az energiaválsággal kapcsolatos aggodalmakat csak tovább fokozta, hogy Oroszország a rutinszerű karbantartási munkák elvégzésére leállította a gázszállítást az európai gázellátásban kulcsfontosságú Északi Áramlat-1 gázvezetéken.

Hétfő reggel óta nem érkezik több gáz a vezetéken Németországba. Európai politikusok attól tartanak, hogy Oroszország a munkálatok elvégzése után a vezetéket nem fogja újra üzembe helyezni.

Az orosz gáztól való függőség megújuló energiahordozókkal való csökkentésének a kulcsa Kína kezében van - tette hozzá Birol. Kína ugyanis a napenergia globális ellátási láncának mintegy 80 százalékát ellenőrzi. Az IEA igazgatója szerint ez az arány a következő években valószínűleg tovább nő.