Hamarosan sínre kerülhet az Európai Unió minden tagállamára nézve kötelező, a szabad mozgást a Covid-19 utáni kilábalásban biztosító rendszer, amennyiben az Európai Parlament (EP) szándéka érvényesül.

Erről a jelentéstevő Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) elmondta, az EP, mint uniós választott testület célzott nyomást is igyekszik gyakorolni az Európai Bizottságra. Aguilar elmondása szerint az EP illetékeseit aggasztja, hogy a Covid miatt megszűnt, vagy legalábbis korlátozva működik az EU egyik alapvetése, a szabad mozgás lehetősége.

Új Schengen kell

Aguilar szerint súlyos jogsérelem, hogy a Covid-19 miatt lényegében visszaálltak Európában a határellenőrzések. Az EP által tárgyalt terv részben helyreállítaná a járvány előtt átjárható schengeni határokat, részben pedig egy új uniós jogkeretet alkotna, ami a jövőre nézve biztosítaná, hogy egy ilyen európai alapjog ne sérülhessen tagállami döntések nyomán.

Aguilar elmondása szerint a rendkívül komoly jogsérelemként tekinthető a járványkezelések nyomán  az Európai Bizottság számára a schengeni szabályok terén is újragondolásai javaslatokat írtak össze.

Nyárra talán jó lesz

Az elképzelés alapján júliusra működhet az EU egészét lefedő rendszer, amiben diszkrimináció nélkül ismét biztosított a szabad mozgás lehetősége.

Hat hetet kapnának azok a tagállamok, amelyek már bevezettek valamilyen saját igazolási rendszert – Magyarország is ilyen – hogy harmonizálják saját infrastruktúrájukat az uniós rendszer egészével. Mindezt úgy, hogy az egészségügyi, így érzékeny adatokat nem tárolják visszakövethetően az uniós adatkezelési előírásoknak (GDPR) megfelelően.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az itthon elérhető digitális rendszer teljes egészében alkalmas lesz, hogy a munkához vagy szórakozáshoz kellő utazási való adatokat jogszerűen és praktikusan elérhetővé tegye az európai országok hatóságainak.

Megint más kérdés, hogy a tagállamok kizárnák-e az utazásból azokat, akik, nem „nyugati” oltást kaptak, mint ahogy a magyar oltakozók jelentős része is az uniós egészségügyi hatóság jóváhagyásával még nem rendelkező Szputnyik vagy Sinopharm vakcinát kapták.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.