Alapvető szabadságjoga az Európai Uniónak, hogy az állampolgárai szabadon mozoghassanak. Most visszatértek a határok, és erre kell minél előbb megoldást keresni – állították illetékesek az Európai Parlament témában rendezett háttérbeszélgetésén.

A testület emberjogi bizottságának reményei szerint június elejére megszülethet a döntés egy közös igazolásról, ami később a sokat emlegetett vakcinaútlevélnek lehetne a legfontosabb tesztje.

A bizottság álláspontja szerint a Covid-19-es járvány miatt visszatért határellenőrzések, egyéb járványügyi korlátozások szembemennek az EU egyik legfontosabb elvével, a szabad mozgás jogával.

Átmeneti megoldás

Mindez legfeljebb átmeneti megoldás, aminek a tervezetben rögzítenék is a kifutását – mondta Sophie in't Veld, az illetékes bizottság tagja. Mint a Napi.hu kérdésére kifejtette, egy igazolási rendszer csak akkor működhet, ha arra minden tagállam egységes szabályokat vezet be.

Egyben kiállt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) mellett, mint referenciapont, vagyis ennek az ügynökségnek kell a jóváhagyása, hogy milyen vakcinákat tekint működőnek és biztonságosnak az EU. Ebből a körből egyelőre kiesik az orosz és kínai gyártmányú oltóanyag, amelyet Magyarországon már sokan megkaptak, illetve a következő tömeges oltási kampány is jelentős részben ezekkel a termékekkel zajlik.

Ki mit tudhat?

A kezdeményezés részeként nem jöhetne létre az állampolgárok egészségi állapotáról külön adatbázis, ezeket az érzékeny adatokat legfeljebb az egyes tagállamok hatóságai kezelhetnék.

Korábban felmerült, hogy visszafelé is elsülhet az igazolás, ha a tagállamok az elérhetővé váló információk alapján egyéni, kizáró intézkedéseket hoznak. Juan Fernando López Aguilar, az illetékes bizottság elnöke is hangsúlyozta, mindenképp egy egységes, minden tagállam által elfogadott rendszerben kell gondolkodni.

A szétaprózott rendszer, ami jelenleg érvényben van, már diszkriminatívnak tekinthető, lévén egy alapvető uniós jogot, a szabad mozgást korlátozza - mondta Aguilar.

A megkülönböztetések elkerülése érdekében a szakbizottság azt is javasolja, hogy az igazolás létezhessen digitális és fizikai formában, illetve váljon mindenkinek ingyenessé a koronavírus-teszt.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.