Ukrajna súlyos fenyegetéssel néz szembe a határán. Egy újabb orosz invázió nagyon is lehetségesnek tűnik. Tekintettel a jelenleg a határ közelében összpontosított orosz erők méretére és az ukránok elszántságára, hogy megvédjék szabadságukat, az eredmény tragikus lenne.

A Nyugat egységes és határozott fellépése elengedhetetlen, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a nyugati közvélemény határozottan támogatja az Ukrajnát támogató, határozott politikát. Úgy gondoljuk, hogy ez fontos és időszerű üzenet a nyugati vezetők számára - írja az Atlantic Council a Yalta European Strategy intézet és a Viktor Pincsuk Alapítvány közvélemény-kutatásáról szóló elemzésében.

A hat országra kiterjedő tanulmány elkészítéséhez országonként 600 interjút készítettek az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Lengyelország lakosságának reprezentatív mintájával. A felmérés szerint a nyugati lakosság nem csak az erős diplomáciai és gazdasági intézkedéseket támogatja, hanem az orosz agresszió elrettentése és Ukrajna határainak védelme érdekében történő katonai szerepvállalást is. Ha az elrettentés kudarcot vall, és Oroszország ismét betör Ukrajnába, a nyugati lakosság még határozottabban támogatja a NATO-tagállamok katonai lépését.

A nyugati polgárok ki akarnak állni Ukrajna mellett, és úgy vélik, hogy egy asszertív politika sikeresen elrettentheti Oroszországot. Ugyanakkor elvárják, hogy Ukrajna és annak vezetése teljes mértékben elkötelezze magát a reformok és a korrupció felszámolása mellett.

A nyugati közvélemény támogatása az Ukrajnához, valamint az ország EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásának gondolatához való széleskörű pozitív hozzáálláson alapul. Jól látszik ez abból, hogy a megkérdezettek egyértelmű többsége, vagyis közel fele úgy véli, hogy Ukrajna és a Nyugat azonos értékeket vall, többek között Lengyelországban 61 százalék, az Egyesült Királyságban 57 százalék, Kanadában 56 százalék, az Egyesült Államokban 54 százalék, Németországban 48 százalék, Franciaországban 47 százalék. Ha ugyanezt a kérdést Oroszországgal kapcsolatban teszik fel, a válasz egyértelmű "nem".

A kutatásról

A válaszadókat véletlenszerűen választották ki, egy sor szűrőkérdésen kellett megfelelniük annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az adott országban nőttek fel, mint állítják. A hibahatár minta országban rögzített eredmény esetében +/- 4% a 95%-os megbízhatósági szinten és +/- 7% a 95%-os megbízhatósági szinten a felsőfokú végzettségű és közép- és felső jövedelmű szakemberek mintája esetében.

Arra a kérdésre, hogy "ha az EU/NATO a következő öt-tíz évben felvenné a jelölteket, melyik országot kellene felvenni?", a legtöbb országban Ukrajna áll az első helyen a tizenegy felsorolt tagjelölt ország közül. Nyugat-szerte a többség fontosnak tartja, hogy hazája támogassa Ukrajnát, annak szabadságát és önvédelmi törekvéseit. A többség az európai biztonság szempontjából is fontosnak tartja a kijevi kormány támogatását.

A nyugati lakosság ellenzi, hogy Ukrajnát "feláldozzák" az Oroszországgal való kapcsolatok javítása érdekében. A megkérdezetteknek csak mintegy 15 százaléka érzi fontosabbnak az Oroszországgal való kapcsolatok javítását, mint Ukrajna védelmét, a legmagasabb arány Németországban 18 százalék.

Ami a jelenlegi katonai válságot illeti, mind a hat megkérdezett országban a többség, vagyis az emberek közel fele támogatja, hogy a NATO-szövetségesek kötelezettséget vállaljanak Ukrajna megvédésére az orosz agresszióval szemben: Lengyelországban 66 százalék, az Egyesült Államokban 61 százalék, Kanadában 61 százalék, Franciaországban 57 százalék, Németországban 49 százalék, az Egyesült Királyságban pedig 47 százalék.

A közelmúltban végzett felmérés azt mutatja, hogy a nyugati polgárok támogatni fogják vezetőiket, ha azok az oroszok ellen és Ukrajna mellett cselekszenek. Ugyanakkor a nyugati közvélemény azt akarja, hogy vezetőik ne csak Ukrajna védelmében legyenek kemények, hanem reformokat is követeljenek Kijevtől.

Az Egyesült Királyságban 70 százalék, Lengyelországban 67 százalék, az Egyesült Államokban 63 százalék, Németországban 60 százalék, Kanadában 55 százalék, Franciaországban 53 százalék van azon a véleményen, hogy Ukrajnának először össze kell szednie magát, mielőtt érdemi, hosszú távú támogatást nyújtanának neki az európai országok. A nyugati lakosság az ukrán civil társadalmat tekinti a reformok megvalósításának fő partnerének.

A súlyos fenyegetettség pillanatában a nyugati lakosság kész támogatni Ukrajna önvédelemhez való jogát és az ország demokratikus jövőt választását. Miközben a nyugati vezetők egy nagy válsággal néznek szembe, okuk van azt érezni, hogy választóik támogatni fogják őket, és nem fogják őket visszatartani, ha elvi álláspontot képviselnek Ukrajna támogatására - írja a tanulmány fontosságáról az Atlantic Council.