A brit szigetekre lecsapó Eunice szélvihar borzalmas károkozásai közül az egyik, hogy az erős szél kidöntötte Newton almafáját a Cambridge University Botanic Gardenben - tudósított a BBC. Az Eunice intenzív extratrópusi ciklon, amely a 2021–2022-es európai szélviharszezon részeként február közepén pusztított Nagy-Britanniában.

A legenda szerint Isaac Newton egy almafa alatt ülve fedezte fel a gravitáció törvényét, amikor arról egy alma leesett. Ennek a fának azóta számos klónját nevelték, amelyeket a faoltás módszerével hoztak létre. A botanikus kertet vezető kuratórium egy tagja, Samuel Brockington beszámolója szerint ezt a fát 1954-ben ültették a kert egyik bejáratához, így 68 éven át volt Newton "hivatalos almafája".

Az eredeti fa a Woolsthorpe Manorban volt Grantham településen Lincolnshire-ben, és bár a 19. században sok erős szeles időszakot átélt, az örök életet annak köszönheti, hogy hajtásait fiatal almafákba ültetve klónozták. Brockington szerint Cambridge-ben három fáról tudnak, amely az eredeti másolata, közülük az egyik hogy, hogy nem éppen a botanikus kertben van. Ez veszi át  az elismert utódnak járó dicsőséget.