Theresa May brit miniszterelnököt rákényszerítették, hogy tagadja azt a hírt, amely szerint titokban elkészült volna az Egyesült Királyság és az EU válási megállapodása - adott helyzetjelentést a Business Insider. A sajtó arról cikkezett a hét végén, hogy a londoni kormány feje titokban jelentős engedményeket tett az EU-nak - akárki szivárogtatta ki is az információt, igen kínos helyzetbe hozta Mayt. A miniszterelnöknek ugyanis azzal telt a vasárnapja, hogy a reggel megjelent cikk után személyesen felhívta telefonon kormányának tagjait, és cáfolta az információt.

Azért kellett magyarázkodnia, mert a brexiter politikusok attól tartanak, hogy a kormány belemegy abba, hogy az Egyesült Királyság de facto az EU tagja maradjon, azaz feladja a harcot függetlenségéért. A vita éleződni fog, ugyanis vége az elmúlt hetek viszonylagos nyugalmának a brit belpolitikában. A jövő évi költségvetés parlamenti vitája átmenetileg háttérbe szorította a brexittárgyalások ügyét, ám november első hetében nem pusztán újra napirendre kerül a téma, hanem kritikus napok következnek.

Ketyeg az óra

A kormány ebben a hónapban megállapodásra akar jutni az EU-val a szigetország kilépésének feltételeiről. Így akarják elkerülni a meglehetősen költséges felkészülést a válási megállapodás nélküli brexit okozta felfordulásra, amely az egyezség megkötése nélkül vár a szigetországra. Emellett elég időt akarnak adni a parlamentnek arra, hogy megtárgyalja az elkészül egyezséget. Azt azt akarják, hogy a hét végére - amely valójában már a hónap közepe - elkészüljön a megállapodástervezet, amelyről beszélhetnek.

A november eleji médiabombát láthatóan a kormánynak szánták, az elmúlt hetek ugyanis azzal teltek, hogy a londoni vezetés igyekezett eloszlatni a kemény brexit pártján álló konzervatív képviselők gyanúját azzal kapcsolatban, hogy megállapodás megkötése érdekében jelentős engedményeket tennének az EU-nak. Egy kormányzati forrás azt mondta a Guardiannak: nem ülnek titokban egy puskaporos hordón, azaz nem rejtegetnek valamit, aminek napvilágra kerülése hatalmas belpolitikai botrányt okozna.

Keménykedő miniszterek

Szintén kiszivárogtatott hír, hogy a kormány három brexiter minisztere kész lemondani, ha főnökük belemegy abba, hogy a szigetország meghatározatlan ideig "ideiglenesen" az EU-s vámunió része maradjon, mert úgy gondolják, hogy ennek eredményeként örökké fennmaradna ez az állapot, ami függetlenség helyett az Egyesült Királyság kvázi EU-tagságát jelentené.

Dominic Raab brexitügyi miniszter megdöbbentette ír kollégáit a napokban, amikor kijelentette, hogy kormánya jogot formál arra, hogy az Egyesült Királyság egyoldalú döntéssel felrúghassa az ír-észak-ír határ átjárhatóságát garantáló szabályt három hónappal annak érvénybe lépése után. Írország és az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a megállapodás része legyen egy olyan szabály, amely meghatározatlan ideig garantálja, hogy nem térhet vissza a valós határ az írek között.

A vita tárgya

London arról akarja meggyőzni az EU-t, hogy a csak Észak-Írországra vonatkozó megállapodás helyett fogadja el azt a lehetőséget, hogy a teljes Egyesült Királyság az EU-s vámunió része maradhasson egy időre azt követően, hogy lejár a 2019. márciusi brit kilépést követő 21 hónapos átmeneti periódus. Ez azt jelentené, hogy nem lenne szükség új vámellenőrzés bevezetésér az ír-észak-ír határon.

A gond az, hogy mivel a szigetország már nem lenne része az egységes európai piacnak, ezért semmi sem kötelezné arra, hogy betartsa az uniós termékszabványokat, ami elsősorban az élelmiszerek esetén okozna nehézségeket. Más szóval mégis csak lennének ellenőrzések Nagy-Britannia és az EU kereskedelmében, csak nem vámolásról lenne szó, hanem például az élő álltokra és az állati alapú élelmiszerekre vonatkozó szabványok betartását firtatnák az EU-s revizorok. Az ilyenfajta ellenőrzések a jelenlegi tízszeresére nőnének.

Ez annak az észak-ír unionista pártnak (UDP) nem fogadható el, mely brit konzervatívokkal koalícióban biztosítja a kormány parlamenti támogatását. Az UDP semmit nem fogad el, ami a jelenleginél jobban szétválasztaná országát és Írországot. A párt kész megvonni támogatását a kormánytól, ha engednie kellene ebben.