Újra csökkentek a gázárak a holland gáztőzsdén: az ICE TTF adatai szerint csak 239 euró volt a megawattóránkénti szint, ami 0,4 százalékos esést jelent. Reggel már a 223,5 eurós szintig is süllyedtek a gázkurzusok az októberi szállítási szerződésekre. Augusztus legvégén 239,9 euró volt az eladási ár a fronthavi szerződéseknél.

Mindez az esés annak fényében pozitív hír, hogy Oroszország állami gázexportőre, a Gazprom szerdán három napra minden szállítást leállított az Északi Áramlat vezetéken keresztül. A piacokat megnyugtathatta az Európai Bizottság árszabályozásra, extraprofit-adókra vonatkozó terve, vagy az, hogy gyorsabban telnek az uniós gáztárolók, mint várták.

A karbantartás miatti kiesés papíron időszerű, de júliusban egy hasonló leállás után az addigi 40 százalékos tranzitot 20 százalékra vágták vissza az oroszok. Ez a félelem látszik a TTF-nél a novemberi szállítási szerződések árainál: előbbi 244,58 eurós megawattóránkénti szinten állt 12:30-kor csütörtökön. Decembert illetően viszont optimistábbak a gázvásárlók: ott 0,25 százalékos áresés után 243,81 az aktuális kurzus.

A rezsicsökkentés alapja még nem ilyen olcsó

A magyar rezsicsökkentés-korlátozás után bevezetett lakossági piaci ár referenciájaként használt CEEGEX-en már 4 százalékos mínuszon állt a referenciaár szeptember 1-re: 244,8 euró volt a megawattóránként fizetendő összeg. Az elmúlt négy gázkereskedési nap mind áresést hozott, amiben szerepe lehet, hogy szerdán bejelentette Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy sikerült megállapodni a Gazprommal 5,8 millió köbméternyi napi többletgáz vásárlásáról.

A csütörtöki súlyozott átlagár 246,17 euró, ami még mindig magasabb, mint a TTF kurzusai. Augusztus 1-én még 196,17 volt a súlyozott átlagár a CEEGEX-en, vagyis közel 21 százalékkal magasabb a mostani gázár. Ez alapján áremelkedés is lehet majd az átlagfogyasztás felett fizetendő, a rezsicsökkentéssel támogatott ár helyett lakossági piaci áron kiszámlázott szintnél. A kormány ígérete szerint negyedévente vizsgálják majd felül a piaci árat.