Idén az eurózónára 7,3 százalékos recesszió vár, amit jövőre 3,9 növekedés követhet, majd 4,2 százalékos bővülés 2022-ben az Európai Központi Bank (EKB) új kalkulációja szerint - mondta a kormányzótanács idei utolsó kamatdöntését ismertetve Christine Lagarde, a testület elnöke.

Rövidtávon rontani kellett a kilátásokat, de középtávon visszaerősödtek az előrejelzések, ami bizalomra ad okot. Továbbra is sok a kockázat, de ezek a kockázatok már kevésbé aggasztóak.

Az infláció csalódást okozóan alacsony, ennek oka az energiaár, a német áfaszint, de ugyanúgy része a visszaeső kereslet és a kieső bérek. Novemberben mínusz 0,3 százalékos volt az árszínvonal csökkenése éves összevetésben, ami jócskán elmarad az EKB 2 százalékos céljától. Ebben szerepet játszik az devizaárfolyam is, noha ezt hivatalosan nem vizsgálja az EKB, lévén nincs árfolyamcélja.

Több a pénz, új eszköz viszont nincs

Ahogy azt Lagarde korábban belengette, több szinten változtatott eddigi gyakorlatán az EKB, látva a járvány hatásait a gazdaságra:

  • A kamatszint nem változik, marad -0,5 százalék, és ez tartós marad ameddig nem lesz elérhető közelségben a 2 százalékos inflációs cél a zónában.
  • Megemelik a pandémiás alap (PEPP) keretét újabb 500 milliárd euróval, így már 1850 milliárd eurós a csomag. Ki is tolták ennek az ideiglenesnek szánt programnak a zárópontját legalább 2022 márciusáig, vagy ameddig úgy nem dönt a kormányzótanács, hogy véget ért a válság. Lagarde a tájékoztatón kiemelte, hogy ha jól alakulnak a körülmények, akkor nem szükséges a teljes keretet kihasználni.
  • A célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik fejezetének (TLTRO III) határidejét kitolják 2022 júniusáig. Egyben a program keretében lazított az EKB az eddigi szigoron, ezzel is ösztönözve a bankokat az élénkebb hitelezésre. Feltételek is vannak, azoknak a bankoknak járnak a kedvezményes feltételek, amelyek fejlesztenek, aktívan hitelezik a háztartásokat és a vállalatokat.
  • Könnyítettek a bankokra kirótt kötelező tartalékolási előírásokon, hogy ezzel is több likviditással járulhasson hozzá a gazdasági működéshez a bankrendszer.
  • További négy hosszútávú finanszírozási konstrukciókat vezet be az EKB.
  • Az EKB meglévő eszközvásárlási programja (APP) keretében továbbra is havi 20 milliárd euró értékben vásárol pénzpiaci eszközöket. Ennek a programnak nyitott marad az időbeni kerete, ami az előtt szűkülhet, hogy az EKB kész elkezdeni a kamatemeléseket.
  • Az EKB kitolja a bankoknak biztosított EUREP eszközének működési határidejét 2022 márciusáig.
  • A bank továbbra is fenntartja rögzített kamaton az eddigi finanszírozási tendereit.

Legyen már költségvetési pénz!

Az EKB kész lépni a maga eszközeivel, de az lenne mindenkinek a legjobb Lagarde szerint ha végre létrejönne és működésbe lépne az Európai Unió saját finanszírozási konstrukciója, ami nem jegybanki, hanem költségvetési forrásból biztosítaná a közösségi gazdaság helyrejöttét.

Lagarde elmondása szerint a gazdaság minden szegmensének biztosítja a likviditást a meghozott intézkedések sora. Az EKB továbbra is úgy látja, hogy az ipar jól áll, a szolgáltatásokban a távolságtartás és az egyéb bezárással járó korlátozások sokkal súlyosabb körülményekkel járnak. Az Európai Unióban megfogalmazott támogató csomagok megfelelően tudják az összes szektort segíteni, a PEPP is ezen logika mentén született - mondta az EKB-elnök.

Lagarde kérdésre elmondta, a mostani támogatási programok kibővítésének az volt a fő szempontja, hogy az EKB meglátása szerint 2022-re érhető el az, hogy hátrahagyja a kontinens a járvány hatásait és ismét megszilárduljon a növekedés.