Az uniós jelentés szerint az összlakosság 22 százaléka olyan háztartásban élt, amely a szegénység és a társadalmi kirekesztés, a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés, vagy a munkanélküliség kockázatával szembesült - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek 2022-es száma és aránya közel megegyezik a 2021-es adatokkal,

tavalyelőtt 95,4 millió érintettről számoltak be a tagállami hatóságok, ami szintén az EU lakosságának mintegy 22 százalékának felelt meg.

Melyik országban a legsúlyosabb a helyzet?

szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya jelentősen eltérő volt az uniós országok között.

  • A legmagasabb értékeket Romániából (34,4 százalék),
  • Bulgáriából (32,2 százalék),
  • Görögországból (26,3 százalék),
  • és Spanyolországból (26 százalék) jelentették.

Magyarországon a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya a teljes lakosságszámhoz viszonyítva 18,4 százalék volt.

Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Csehországban (11,8 százalék), Szlovéniában (13,3 százalék) és Lengyelországban (15,9 százalék) regisztrálták.

Több mint 20 százalékkal drágult minden egy év alatt

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek. Bővebben>>>