A citybeli előrejelzések szerint ugyanakkor az új német kormány kevésbé lesz nyitott a további euróövezeti integrációra, és ez hosszabb távon nem tesz jót a német gazdaságnak. Jennifer McKeown a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza hétfői kommentárjában valószínűtlennek nevezte, hogy a várhatóan hónapokig elhúzódó kormányalakítási tárgyalások teremtette bizonytalanság komolyabb károkat okozna a német gazdaságban, amely nagyon erős lábakon áll.

A szakértő hangsúlyozta, hogy Hollandiában a márciusi választások óta nem sikerült kormányt alakítani, azonban a holland hazai össztermék (GDP) növekedési üteme és az üzleti bizalom is erősödött az utóbbi negyedévekben.

Jön a Jamaica-koalíció?

A Capital Economics főközgazdászának várakozása szerint ha a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek alkotta - a pártok színei (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalícióként emlegetett - kormányzati szövetség jön létre, az jórészt növekedéspárti gazdaságpolitikát alkalmazna. A CDU által javasolt 15 milliárd eurós adócsökkentési csomag az éves német GDP-érték 0,5 százalékával csökkentené a nemzetgazdasági szintű adóterhet, ráadásul az FDP ennél is kétszer nagyobb, 30 milliárd eurós adócsökkentést ígért, és a Zöldek is támogatják az alacsonyabb jövedelmek adóztatásának csökkentését - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

Jennifer McKeown szerint azonban az összképhez hozzátartozik az is, hogy a Jamaica-koalíció megalakulása esetén csak mérsékelt költségvetési gazdaságösztönzés lenne várható, mivel a három párt egyike sem tervez olyan mértékű állami beruházásokat, mint amilyeneket az eddigi koalíciós partner, az SPD szorgalmazott, és mindhárom párt programjában egyensúlyos államháztartási mérleg szerepel.

A Capital Economics főközgazdásza közölte: a ház mindezek alapján nem kívánja módosítani a német gazdaságra adott - a szélesebb londoni konszenzust meghaladó - növekedési előrejelzését, amely így 2017-re továbbra is 2,3 százalékos, jövőre 2 százalékos, 2019-ben 1,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít Németországban.

Megenyhülnek a britekkel szemben?

McKeown várakozása szerint a Jamaica-koalíció valamivel enyhébb hozzáállást tanúsít majd a brexithez, vagyis a brit EU-tagság megszűnési folyamatához, mint amilyen a további CDU/CSU-SPD koalíciótól lett volna várható. A Zöldek pártolják ugyan a mélyebb euróövezeti integrációt, az FDP keményvonalasabb hozzáállása azonban ezt hátráltathatja, különösen akkor, ha a párt megkapja az általa óhajtott pénzügyminiszteri tárcát.

Ez nem lenne túl ígéretes a további görög adósságleépítési remények, és így Görögország jövőbeni euróövezeti tagsága szempontjából sem - vélekedett a Capital Economics európai ügyekkel foglalkozó főközgazdásza.

Még semmi sem biztos

Charles Lichfield, az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének európai kutatási programvezetője hétfői helyzetértékelésében ugyanakkor nem nevezte teljes bizonyosságúnak a Jamaica-koalíció létrejöttét. A szakértő szerint a ház jelenleg 70 százalékos esélyt ad a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek közös kormányalakításának, és 10 százalékot annak, hogy Merkel megpróbál kisebbségi kormányt alakítani.

Lichfield szerint az megjósolható volt, hogy a nagy pártok szavazatokat veszítenek a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD javára, de az utolsó pillanatban sokan átálltak az FDP-hez is, ami azt jelzi, hogy még a mérsékelt CDU-szavazók is az eddigitől jobbra álló gazdaságpolitikára akarják ösztönözni Angela Merkel kancellárt.

Az Eurasia Group elemzője szerint valójában az FDP sem zárja ki a reformokat, sőt még a közös euróövezeti pénzügyminisztérium gondolatát sem veti el, de ennek létrehozásába csak akkor egyezne bele, ha egy ilyen valutauniós pénzügyi főhatóság kiszámítható költségvetési szabályozásokat érvényesítene és nem teljesítene politikai utasításokat.

A Zöldek valószínűsíthető jelenléte a következő német koalícióban ellensúlyt képez majd az FDP euróövezeti gazdaságpolitikai alapállásával szemben, német kormányilletékesek azonban várhatóan az FDP koalíciós részvételével és a CDU/CSU pártszövetség jobbratolódásával fogják megindokolni az euróövezeti integráció mélyítését szorgalmazó Párizsnak, hogy ebben a kérdésben most már csak korlátozott előrelépés várható - fogalmazott az Eurasia Group londoni elemzője.