Egy fokozattal, "B mínusz" szintre javította Ciprus hosszú távú szuverén adósságát a Standard & Poor's hitelminősítő.

A ciprusi gazdaság kilátásai stabilak, a vártnál kisebb lesz a hazai össztermék (GDP) visszaesése 2013-ban - indokolta döntését a hitelminősítő. Az S&P arra is számít, hogy a ciprusi kormány tartja magát ahhoz a fájdalmas intézkedéseket is követelő megállapodáshoz, amelyet márciusban kötött az eurózóna tagállamaival és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A megállapodás részeként a két legnagyobb ciprusi bankban elhelyezett, 100 ezer eurót meghaladó, nem biztosított betétek egy részét elvonták.

Az S&P szerint a legnagyobb feladat Ciprus számára a privatizációs program végigvitele, amelynek keretében az állam 1,4 milliárd euró (422 milliárd forint) értékű vagyonelemtől válik meg 2018-ig.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök üdvözölte a felminősítést, mint mondta, ez annak a jele, hogy kezd visszatérni a ciprusi gazdaságba vetett bizalom.

A másik két nagy hitelminősítő közül a Fitch szintén "B mínuszra" értékeli a ciprusi államadósságot, míg a Moody's a "Caa3" szinten tartja nyilván, ami a másik két hitelminősítő módszertanában a mélyen spekulatív, "CCC" sávnak felel meg.