Lengyelország szénbányái ötmilliárd zloty (426 milliárd forint, egy metróépítés költségéhez hasonlítható összeg) nyereséget értek el 2022 első felében szemben a 2021 első hat hónapjában elszenvedett 1,5 milliárdos (128 milliárd forint) veszteséggel - tudósít a Notes from Poland. A magyarázat a szokásos: az orosz-ukrán háború megdobta az árupiai termékek árát, s ezzel az ilyesmikkel foglalkozó vállalatok profitját.

A Ipari Fejlesztési Hivatal (ARP) adatai szerint az ágazat bevétele az első hat hónapban 25,9 milliárd zloty volt, miközben egy évvel korábban csak 13,1 milliárd zloty folyt be a cégek kasszájába. A vevők átlagosan 2632 zlotyt fizettek a szén tonnájáért 2022 január-júniusában, míg 388 zlotyt 2021 első felében.

Háromszoros növekedés

A Világbank adatai szerint a világ benchmark szénárai júniusban háromszor akkorák voltak, mint egy évvel korábban. Az Ukrajna ellen indított orosz invázió felforgatta a piacot, ennek része, hogy az EU betiltotta az orosz szén importját, miközben ennek egyik legnagyobb vásárlója éppen Lengyelország volt.  A tilalom augusztustól lépett érvénybe.

A jó szerencse nem kímélte az állami tulajdonban lévő Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW) szénbányászati vállalatot, amelynek termelése mennyiségben 9,7 százalékkal csökkent, miközben profitja rekordot döntött. Mindez végre hozott valamit a kőkemény munkát végző szénbányászoknak is, akik bére harmadával volt nagyobb indén júliusban, mint tavaly júliusban.