A megállapodás - amelyet az Európai Bizottság részéről Jean-Claude Juncker bizottsági elnök írt alá - az érintett országok Oroszországtól való energiafüggőségét szünteti majd meg. A teljes csatlakozás várhatóan 2025-re valósul meg - írta az MTI.

A létrejövő egyezményt előkészítő, mintegy kilenc éven át tartó tárgyalások középpontjában az orosz rendszerről való leválás és az európai hálózatra való átállás, az érintett nemzeti rendszerek kompatibilitásának megteremtése és szinkronizálása álltak. A megállapodás menetrendet határoz meg a szinkronizálás és az összekapcsolás gyakorlati és technikai megvalósításáról.

A megállapodás még szorosabban kapcsolja össze a balti országokat és Lengyelországot Európa többi részével, és teljes integrációjukat biztosítja az európai energiahálózathoz. A szinkronizációs folyamat döntő fontosságú a balti államoknak az európai energiarendszerhez való integrálásához, amely jelentősen hozzájárul az Európai Unió egységéhez és energiabiztonságához - mondta Jean-Claude Juncker az aláírást követően.

Diplomáciai források szerint a megállapodás aláírása a kezdeményezés megvalósulásához szükséges mintegy egymilliárd eurós uniós támogatás előtt nyitja meg az utat.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel