Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy-Britanniának gyakran van tartalék gázkészlete az alacsonyabb keresletű nyári hónapokban, mivel az országban nagyon kevés a gáztároló. Ennek következtében naponta mintegy 75 millió köbméter földgáz áramlott Európába - mondta a Reutersnek az ország energiaellátását felügyelő National Grid szóvivője.

A szóvivő további számadatok közlése nélkül elmondta, hogy ha az áramlási sebesség szeptemberig fennmarad, akkor az Európa stratégiai gáztárolóinak mintegy 15 százalékát teheti ki. Így kevésbé bizonytalan most az ellátási helyzete, mint Európának.

Nagy-Britannia gázellátásának mindössze 4 százalékát biztosítja Oroszországtól, de ha a brit ellátás feszültté válik, lehetősége van arra, hogy az áramlásokat átirányítsa a két európai gázösszekötőn keresztül - az egyik Belgiumba, a másik Hollandiába. Erre kicsi a valószínűség, mert a magas brit árak általában meghatározzák a gázáramlást.

A brit nagykereskedelmi gázárak a téli keresleti csúcsidőszakban hagyományosan magasabbak, mint a kontinentális Európában, részben a tárolók hiánya miatt. Emellett Európánál nagyobb mértékben támaszkodik az importált cseppfolyósított földgázra (LNG), amelyet az infrastruktúra és az árösztönzők vonzottak Nagy-Britanniába.

Töltik az európai gáztárolókat

A február 24-én kezdődött oroszországi ukrajnai invázió miatti válság és Európa versenye a gáztartályok feltöltéséért azonban rekordszintre emelte az európai gázárakat, ami ösztönözte a Nagy-Britanniából való kiáramlást. Számos uniós országnak még ki kell építenie az LNG-infrastruktúrát, különösen Németországnak, Európa legnagyobb gazdaságának, amely az oroszországi szállítások csökkenését követően aktiválta gázellátási vésztervének második szakaszát.

Németország azonban bőséges tárolókkal rendelkezik, amelyeket november 1-jéig legalább 90 százalékos töltöttségi szintre igyekszik feltölteni. Múlt héten az EU-s átlagos töltöttség 55 százalékos volt.

Az Európai Unió egésze, amely hagyományosan Oroszországtól szerezte be a gáz mintegy 40 százalékát, 2027-ig meg kívánja szüntetni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

Brüsszel azzal vádolta Moszkvát, hogy fegyverként használja az energiát, miközben Moszkva azt állította, hogy az Északi Áramlat gázvezetéken Németországba irányuló gázáramlás csökkentését a német Siemens Energy által Kanadában karbantartott berendezések késedelmes visszaszolgáltatása okozza.

Moszkva a németországi szerződések miatt Bulgáriának, Lengyelországnak, Finnországnak, a dán Orsted szállítónak, a holland Gasterra cégnek és a Shellnek is csökkentette a gáztranzitot.