Az elnök nevén nevezte a valóságot, amelyet évek óta nem veszünk tudomásul. Orbán Viktor nyolc éve vezeti Magyarországot, régre visszanyúlik nacionalista és demagóg retorikája. Valódi veszélyben van Magyarországon a jogállamiság: problémás a sajtóprularizmus kormányzati redukálása, fenyegetett helyzetben van a bírói rendszer például. Ezt a valóságot mi most felismertük és néven nevezzük. Történelmi harcot kell megvívnunk - válaszolta Loiseau a magazinnak adott interjújában arra kérdésre, hogy mit gondol Emmanuel Macron elnök stratégiájáról, hogy a jövő évi EP-választásokat a progresszív és a nacionalisták harcának állította be.

Loiseau korábban a jobboldali konzervatív erő, a Köztársaságiak (Les Républicains) tagja volt és támogatta Alain Juppé francia politikust, aki maga is elindult volna Macron ellen az elnöki posztért, de elbukott már az előválasztáson pártjában. Politikai múltjára tekintettel, rákérdeztek, hogy mit szól ahhoz, hogy a mérsékelt konzervatív párt elnöke, Lauren Wauquiez a Sargentini-jelentés előtti házon belüli vitán kiállt Orbán Viktor mellett. A miniszter azt mondta, nem örül, hogy a Köztársaságiak az európai szélsőségesek mellé álltak. "Észre kell vennünk, hogy még a szélsőségesekkel közösen kormányzó Sebastien Kurz osztrák kancellár is elhatárolódott Orbán Viktortól, míg Wauquiez őt választotta" - fogalmazott a politikus.

Az EP-választásokat Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front és Jean-Luc Mélenchon szélsőbalos politikus egy Macron sorsáról döntő referendumnak próbálja bemutatni, ami szerinte egy fals megközelítés. "Steve Bannon, aki Donald Trump amerikai elnök győzelmének ágyazott meg, most össze akarja fogni az európai nacionalistákat, mint a brexitet végigvivő Nigel Farage. Valaki meg akarja bénítani az EU-t. Érthetően ki is mondják, meg kell ezt hallani" - mondta el, hogy miért nem tartja jó iránynak az EP-választás ilyetén beállítását. Szerinte új alapokra kell helyezni Európát, és a választásnak erről kell szólnia.

Loiseau nem látja problémásnak, hogy a Nemzeti Front vezeti a közvélemény-kutatásokat a jövő tavaszi választások előtt: már négy éve is Marine Le Pen szélsőséges és euroszkeptikus pártja szerezte a legtöbb mandátumot. Viszont szerinte az, hogy ebből az időszakból rengeteg visszaélés derült ki a párt brüsszeli tevékenységéről, például a tanácsadói, munkatársi szerződések körüli csalások és visszaélések, olyasmik, amelyekről beszélni kell.

"Vissza kell szereznünk a helyeket tőlük. Harcolnunk kell azért, hogy ne egy olyan populista párt legyen a leghangosabb francia erő, amelyet nem érdeklik az érdemi viták" - mondta el Loiseau, aki szerint ez motiválja, hogy nagyobb elánnal harcoljanak az EP-választáson a jó eredményért.

A fotó forrása: Philippe Lopez/AFP.