A dán hatóságok azt remélik, hogy néhány éven belül minden gázkazánt használó háztartás áttérhet más energiaforrásra - írja a Norway Today.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök egy interjúban azt mondta, hogy a jelenleg gázfűtést használó 400 000 háztartás más energiaforrásra - távfűtésre vagy egyéni hőszivattyúra - váltana.

Kim Mortensen, a dán távfűtési cég, a Dansk Fjernvarme igazgatója úgy véli, hogy 250 000 háztartás tud majd átállni a távfűtésre, és a folyamat legfeljebb hét évig tart.

Gázembargó jöhet?

Csütörtökön az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadott el egy határozatot Ukrajna támogatásáról és az ellene támadást indító Oroszország elítéléséről.

A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris üzemanyagok importját Oroszországból. A tagállamokat sürgetik, hogy szüntessék meg az együttműködést orosz vállalatokkal nukleáris projektekben, külön megemlítve a Roszatomot és Magyarországot (Finnország és Bulgária mellett; ez a Paks II. beruházás felfüggesztését jelentené), valamint az olyan projektekben, ahol az orosz szakértőket nyugatiakkal lehet helyettesíteni.