Ukrajna azt javasolja az európai országoknak, hogy készüljenek fel egy gázellátási válságra, mivel kétséges, hogy az év végéig sikerül megállapodást kötni Oroszországgal az energiahordozó tranzitjáról - idézte a Bloomberg Olena Zerkalt, a kijevi kormány külügyminiszter-helyettesét. A politikus nagyon valószínűnek minősítette, hogy nem tudják lezárni az egy éve kezdődött tárgyalásokat 2020. január 1-jéig. Ez a megjegyzés összhangban van azzal, amit az ukrán állami gázvállalat, a Naftogaz néhány nappal korábban kommunikált.

Zerkal szerint már ez a bizonytalanság van annak hátterében, hogy minden európai ország, beleértve Ukrajnát is, növeli gáztárolását. A kijevi vezetés ugyanakkor külföldi hitelekre szorul gáztározó kapacitása bővítéséhez. Eközben Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy kormánya bízik a tranzitmegállapodás megkötésében, amelyről szeptemberben akar háromoldalú (EU-Oroszország-Ukrajna) egyeztetéseket tartani.

Rémes emlék

Ukrajna azt ajánlotta, hogy az EU raktározzon el nála négymilliárd köbméter földgázt földalatti tárolókban, ami biztonsági tartalékként szolgálhatna az orosz energiahordozóra erősen rászoruló kelet-európai országoknak - derült ki az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransgaz közleményéből. Bár Európa gázellátása jelenleg rendben van - az árak hároméves mélyponton vannak -, a gázkereskedők kíváncsian figyelik az ukrán-orosz vitát, mert nem feledték el, hogy Moszkva az orosz-ukrán elszámolási viták miatt 2009-ben három hétre elzárta a gázcsapot az Európába tartó gázvezetéken.

Lesz néhány huppanó a megegyezéshez vezető úton, de a felek végül eljutnak a kölcsönösen előnyös megoldáshoz - nyilatkozott a Bloombergnek optimistán Guy Smith, a Vattenfall AB energiaszolgáltató vállalat gázkereskedelmi üzletágának vezetője.

Visszatérhet a sötét múlt

Zerkal annyiban egyetért vele, hogy úgy véli: azok az előrelépések, amelyeket a tavaly júliusban kezdődött orosz-ukrán tárgyalásokon elértek, lehetővé tennék egy új szerződés megkötését. Az orosz fél azonban a régi egyezség meghosszabbítását javasolta, amely a külügyminiszter-helyettes szerint visszavezetne a 2009-es állapotokhoz. Hozzátette ehhez: értelmetlen arra hivatkozva halogatni a további egyeztetéseket, hogy meg kell várni Ukrajnában az új kormány felállását, ugyanis ebben az ügyben nem fog változni a kijevi álláspont.

Az ukrajnai tranzit nélkülözhetetlen lesz Európának a jövő télen, ugyanis az északi áramlat 2. gázvezeték, amely a Balti-tenger alatt közvetlen összeköttetést teremt Oroszország és Németország között, nem fog elkészülni addig. Az ehhez szükséges engedélyezések Dániában elakadtak, mert az észak-európai ország attól tart, hogy az USA szankciókkal sújtja a projekt résztvevőit, mert ellenzi az északi gázfolyosó kiépítését.