A Bloomberg folyamatosan frissíti a Gazprom és a Siemens között zajló, egyre kilátástalanabb vitát, amely az Északi Áramlat 1 gázszállításának korlátozásáról és ennek okairól zajlik.  A vita hátterében az áll, hogy az oroszok kifogásokat keresnek és jelentenek arra, hogy éppen aktuálisan miért csökkentik az Európába irányuló fő exportgázvezetéken a szállítást. 

Az orosz gázcég most azt jelezte, hogy további problémák merülhetnek fel a gázvezetéken dolgozó gázturbinákkal kapcsolatban. Vitalij Markelov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese azt mondta a Rosszija 24 TV-nek, hogy a Leningrád megyében található Portovaja kompresszorállomáson - az Északi Áramlat belépési pontjának orosz oldalán - a feladatuk elvégzéséhez öt működő turbinára van szüksége. Sőt: ahhoz, hogy, hogy a csővezetéken a transzport a teljes kapacitással működhessen, Marlekov szerint még egy tartalék turbinára is szüksége lenne.

Az orosz tisztviselő állította: egyetlen gázkompresszor egységük működőképes Portovájában, az összes többin tervezett karbantartást vagy javítást végeznek. Illetve: ezt igényelnék az egységek, és jelenleg nem használhatók, mert az állapotuk nem felel meg a szükséges orosz szabályozási szabványoknak.

Ehhez képest a Siemens Energy azt közölte, hogy a Gazprom semmilyen kárt, meghibásodást vagy karbantartási munkaigényt nem jelzett, és a német cég szerint a turbinák normálisan működhetnének, mivel nincs semmi bajuk. A karbantartási művelet egyébként is rutinművelet - közölte a Siemens Energy, amit évek óta bevált gyakorlat szerint gyorsan el tudnak végezni szükség esetén; a gondot viszont az jelenti, hogy jelenleg nem férhetnek hozzá a szóban forgó berendezésekhez.