Az EU az ukrajnai háború kirobbanása óta 35 milliárd eurós bevételhez juttatta Oroszországot az energiahordozók beszerzésével, ha ez kiesne, Moszkva nehezebben tudná finanszírozni az Ukrajna elleni agressziót.

Négy európai ország (Németország, Olaszország, Ausztria, Magyarország) különösen kiszolgáltatott az orosz gáznak, így az egységes szankciós álláspont kialakítása nehéz játszma lesz a tárgyalásokon.

Az Európai Bizottság előállt egy javaslattal, miként lehetne fokozatosan kivezetni az európai piacról az orosz földgázt és kőolajat.

Az egyes országok álláspontját gyűjtött össze az Euronews.

Ausztria: A kormány nem támogatja az orosz kőolaj- és földgázszállításra kivetni tervezett uniós szankciókat. Magnus Brunner pénzügyminiszter szerint ilyen intézkedéseket jobban fájnának nekik, mint az oroszoknak.

Belgium: Alexander De Croo kormányfő szerint az eddigieknél keményebb szankciókra van szükség, Vincent Van Peteghem pénzügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, hogy Belgium nem akadályozza az energetikai szankciórendszer bevezetését.

Bulgária: Abban bíznak, hogy a még idén üzembe helyezésre kerülő görög vezetéken keresztül azeri gázzal tudják kiváltani az oroszt.

Horvátország: Andrej Plenković miniszterelnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy hazája felszámolta az orosz függőséget.

Ciprus: Nagy reményeket táplálnak a Földközi-tenger keleti partvidéke közelében talált gázmezők kiaknázása iránt.

Csehország:  A prágai kormány ezért minden eshetőségre készülve vésztartalékokat képez a központi költségvetés terhére.

Dánia: A kormány régóta egy sürgős zöld-fordulatot szorgalmaz az uniós energetikai piacon, új beszerzési útvonalak kidolgozása is zajlik.

Észtország: A tallinni kormány vállalta, hogy év végére beszünteti az orosz gáz- és olajimportot, az ebből megmaradó beszerzési összeget felajánlják Ukrajna újjáépítésére.

Finnország: Rövid távon megszüntetnék az energetikai szállítási kapcsolatait Oroszországgal, ugyanakkor a Greenpeace adatai szerint a skandináv állam meghagyja a kiskapukat a szabályozásban, például Szibérián keresztül tovább zajlanak a szállítások.

Franciaország: Bruno Le Maire pénzügyminiszter nyitottságot mutatott az orosz embargóra. Konkrét francia hivatalos döntés azonban április 24. előtt nem várható.

Németország: A kormány rendkívül óvatos az orosz energetikai szerződése felbontásával. Olaf Scholz kancellár szerint a hirtelen lekapcsolódás recesszióba sodorná az európai gazdaságot.

Görögország: Az orosz gázfüggőségtől való szabadulás folyamata megindult, például a görög partoknál való tengeri kitermelés felgyorsításával.

Magyarország: A magyar kormány a kitettségre hivatkozva ellenzi az energetikai szankciók bevezetését, ugyanakkor az orosz szénexportra kivetett büntetőintézkedéseket már támogatta.

Írország: Nincs közvetlen függősége. Simon Coveney külügyminiszter szerint teljes mértékben támogatnának egy oroszellenes embargót.

Olaszország: Eddig egységes kormányzati álláspont nem jelent meg a nyilvánosságban a szankciókról, de április közepén gázszállítási szerződést kötöttek Algériával.

Lettország: A kormány jelezte: nem támaszkodnak a jövőben az orosz gázra, és teljes mértékben támogatják az orosz energetikai szektort sújtó szankciókat.

Litvánia: Április elején Litvánia beszüntette a gáz- és olajbehozatalt Oroszországból, ezzel az első uniós ország lett, amely hivatalosan is teljes mértékben független lett az orosz energetikai kapcsolatoktól.

Luxemburg: Kormányzati döntés nem született még, a hivatalos nyilatkozatok pedig arra utalnak, hogy nem zárják ki, hogy a szankciók mellé állnak.

Málta: A szigetállamnak nincs orosz kitettsége.

Hollandia: Szükségletei mindössze 15 százalékát fedezi orosz gázból, Mark Rutte kormányfő mégis úgy nyilatkozott, hogy az orosz gázra szüksége van az országnak.

Lengyelország: A varsói kormány a balti államokkal szoros egyeztetésben év végéig ígérte az orosz energetikai kapcsolatok lezárását, az orosz szénexportot hónapokon belül, a gáz- és az olajbehozatalt decemberig beszüntetik.

Portugália: A kormány elviekben támogatná az oroszellenes energetikai szankciókat, de várják az intézkedések technikai részleteiről szóló tájékoztatást. Portugália orosz gáznak való kitettsége elenyésző.

Románia: Magyarországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal stratégiai partnerséget kötött a hidrogénfejlesztésekre, hogy ezzel is pótolják a kieső orosz gázt. Az OMV Petrom már leállította az orosz nyersolaj importját Oroszországból.

Szlovákia: Egy oroszellenes döntés komoly gazdasági problémákat eredményezne Szlovákiában. Ennek ellenére Pozsony áprilisban támogatta, hogy megtagadják a rubelben való fizetésre vonatkozó orosz követelést.

Szlovénia: Szlovénia is nagyban függ az orosz energetikai importtól.

Spanyolország: A rövidtávú megoldás az észak-afrikai gázlelőhelyekről való behozatal, viszont Madrid Algériával vitában áll egy másik politikai ügy miatt, ezért egyelőre a marokkói beszerzésen dolgoznak.

Svédország: Nincs nagy orosz függőségük, ezért a svédek könnyebben oda tudnak állni az uniós szankciós döntés mellé.