Egy orosz bíróság kisebb birságok sorozatát szabta ki a Goolge-ra azért, mert nem vették le a YouTube-ról olyan videókat, amelyek az ukrajnai orosz invázió titkairól számoltak be - írja a Moscow Times. Összesen 11 millió rubel (47 millió forint) büntetést kellene fizetni az orosz fél szerint azért, mert figyelmen kívül hagyták az orosz médiahatóság szabályait az ukrajnai háborúról szóló tudósításokkal kapcsolatban.

Az egyik videón az volt látható, ahogy egy ukrán fogságba esett orosz kiskatona felhívja a rokonait Oroszországban. A beszélgetésben arról számolba, hogy egysége súlyos veszteségeket szenvedett el. Egy másik katona arról beszél, hogy a visszavonuló orosz katonákra különleges egységek a saját oldalukról lőnek.

A YouTube a háború kezdete óta fasírtban van az orosz hatóságokkal. Egyebek mellett azzal haragította magára Moszkvát, hogy blokkolja az orosz parlament alsóházának hivatalos médiacsatornájának közvetítését. A nyugati média és az orosz bíróságok csatájának részeként a bíróság szélsőséges szervezeteknek minősítette a Facebookot, az Instagramot és a Twittert. Ezek VPN szolgáltatásokon át maradtak elérhetők Oroszországban.