„Előállhat olyan helyzet, hogy a NATO-nak döntenie kell Putyin megállításáról” – mondta Angela Merkel utóda a kereszténydemokrata pártvezetésben. Bizonyos körülmények mellett Merz nem tartja kizártnak, hogy pártszövetsége az ukrajnai háborúba való beavatkozás mellett foglal állást – idézi a portál a Spiegelt.

„A támadás, és az, ahogyan ez a háború zajlik, elgondolkodtató formákat ölt” – mondta a CDU vezetője az NDR rádiónak. Szerinte egyetlen esetben kellene az atlanti szövetségnek beavatkoznia: ha az atomerőműveket érné közvetlen támadás.

Amennyiben a reaktorblokkokat találat érné, akkor a háború hatásai közvetlen fenyegetést jelentenének. Ebben az esetben – Merz szerint – a NATO-nak fontolóra kellene vennie, hogy ez a saját területe elleni támadásnak is minősül-e. Ő úgy véli, hogy a kormányok, az EU és a NATO már mérlegelik ezt a forgatókönyvet.

A kereszténydemokraták a hétvégén választották elnökké a politikust. Merz megválasztása után pártjának népszerűsége koalíciós partnerével, a Keresztényszociális Unióval, a CSU-val együtt megközelítette a kormányzó szociáldemokraták, az SPD népszerűségét. A közvélemény-kutató elemzése szerint a tavalyi őszi szövetségi parlamenti választások óta nem volt ilyen kicsi a különbség a két nagy párt támogatottsága között.

Friedrich Merz egyébként azok után mondott véleményt a NATO esetleges szerepvállalásáról, hogy az orosz csapatok előrenyomulása után tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőmű egyik épületében, amit nem sokkal később eloltottak. A létesítményben már eloltották az éjszaka keletkezett tüzet.

Ugyanakkor nem mértek megnövekedett radioaktivitást – közölte az ukrán felügyeleti hatóság. Az orosz csapatok elfoglalták az erőművet.

A zaporizzsjai atomerőmű elleni orosz támadásról szóló hírek is arra mutatnak rá, hogy ez a háború mennyire vakmerő és felelőtlen; mennyire fontos, hogy mihamarabb vége legyen, és Oroszország kivonja minden csapatát a térségből – jelentette ki a támadás után a NATO-főtitkár.

Jens Stoltenberg emlékeztetett arra, hogy az észak-atlanti szövetség példátlan szankciókat vezetett be Oroszország ellen. A NATO azonban védelmi együttműködés, és nem akar háborút Oroszországgal – mondta a szervezet főtitkára Brüsszelben.

Ezzel párhuzamosan a német külügyminiszter szintén elítélte az ukrán atomerőmű elleni orosz támadást. Felszólította a Kreml vezetőjét, Putyint, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot: A „szabályok mindenkire érvényesek, beleértve az orosz elnököt is, és ez különösen igaz a nukleáris területen” – hangsúlyozta Annalena Baerbock.

Végső esetben szabadulnának az energiafüggőségtől 

Az ellenzéki pártvezető a német kormány helyes lépésének tartja, hogy mások mellett Németország is fegyverrel segíti Ukrajnát.

Németországban mindenkit meglepett az ukrajnai orosz invázió mértéke és brutalitása – idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung a kereszténydemokrata pártvezetés zárt ülése után nyilatkozó Friedrich Merzet. A cdu vezetője szerint végszükség esetén meg kell szakítani a gázimportot Oroszországból, „még ha ez hátrányosan is érintené a németországi háztartásokat és az ipart”.

A német kormány a védelmi költségvetés állandó emelését és egy 100 milliárd eurós különalap létrehozását jelentette be. A CDU/CSU szerint a különalapot maradéktalanul a Bundeswehr erősítésére kell fordítani.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.