Ha lehet így jellemezni, igazi pechvogel Igor Szecsin orosz oligarcha, rövid idő alatt ugyanis a második szuperjachtját is lefoglalták a szövetségesek.

A spanyol közlekedési minisztérium szerdán rendőrségi forrásra hivatkozva közölte, hogy lefoglalták a "Crescent" nevű 443 láb hosszú jachtot - jelentette a Business Insider. A luxushajót a Reuters egy rendőrségi forrás alapján Sechinhez kapcsolta.

Franciaország a francia Riviéra La Ciotat kikötőjében két héttel ezelőtt foglalt le egy 120 millió dolláros jachtot, az Amore Verát, amely ugyanehhez az oligarchához köthető. A jacht egy olyan cégé, amelynek fő részvényese a Rosznyeft vezetője, Igor Szecsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese.

Szecsint, a Rosznyeft orosz olajipari óriásvállalat vezérigazgatóját és Vlagyimir Putyin közeli szövetségesét az orosz média az ország "Darth Vadereként" jellemzi. A mágnás Oroszország miniszterelnök-helyettese volt 2012-ig.

A Kajmán-szigeteken bejegyzett Crescent – amely 135 méteres hosszával a világ egyik legnagyobb szuperjachtja - a spanyol Tarragona kikötőjében volt kikötve, amikor lefoglalták a jelentés szerint. A Superyacht Times szerint a hajó többszintes átriummal és egy visszahúzható helikopterleszállóval rendelkezik, és értékét 600 millió dollárra becsülik.

Menekülnek az orosz szuperjachtok

Egyre több orosz mágnás szuperjachtja indult el az Indiai-óceánra, a Maldív-szigetek és a Seychelle-szigetek felé. Így próbálják kijátszani a szankciókat, hogy jachtjaikat és repülőgépeiket olyan helyekre küldik, amelyeknek nincs kiadatási egyezményük az Egyesült Államokkal. A SuperyachtFan.com szerint a legnagyobb, 520 lábas Ocean Victory, Viktor Rasnyikov acélmágnásé, míg egy másik, a 238 láb hosszú Clio az alumíniumiparban érdekelt Oleg Deripaszkáé. A 465 láb hosszú Nord, amely egy másik acélmilliárdos, Alekszej Mordasov tulajdonában van, a Seychelle-szigeteken van, miután a Maldív-szigetekről kihajózott. Andrej Kosztyin orosz bankár Sea Rhapsody nevű hajója is a szigetlánc felé tart, miután február végén elindult Törökországból.

A spanyol közlekedési minisztérium megerősítette a Crescent feltartóztatását a Reutersnek, de nem nyilatkozott a hajó tulajdonjogáról. A minisztérium közölte, hogy a jachtot addig tartják fogva, amíg a tulajdonjogot, valamint azt meg nem állapítják, hogy a tulajdonosára vonatkoznak-e szankciók.

Korábban Hamburg északi kikötőjében egy 600 millió dollár értékű, közel 156 méter hosszú "Dilbar" nevű luxusjachtra csaptak le, amely Alisher Usmanov orosz multimilliárdos tulajdonában van.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.