Az uniós állam- és kormányfők találkozójának első napján este 11 órára véget ért a tanácskozás, ami meglehetősen ritkán fordult elő az utóbbi években. A legnagyobb érdeklődés - természetesen - David Cameron brit miniszterelnök sajtótájékoztatója váltotta ki, akinek ez volt az utolsó EU-csúcsa, amin részt vett.

Cameron szerint az uniós állam- és kormányfőkkel tartott tanácskozás konstruktív volt (egyes vélemények szerint konstruktívabb, mint arra korábban számítottak), a tagállamok vezetői egyöntetűen elfogadták a britek döntését. A tanácskozás hangulata szomorú volt, de megértő, nem érződött az uniós vezetők hangulatán az 50. cikkely azonnali alkalmazásának akarata - mondta Cameron.

A miniszterelnök arról biztosította a sajtót, hogy bár Nagy-Britannia távozik, de nem fog hátat fordítani Európának, minden rendelkezésre álló kapcsolatát fel fogja használni arra, hogy segítse országát abban, hogy az EU-val a lehető legszorosabb kereskedelmi, gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatot építse ki. Az Egyesült Királyság kilépéséig azonban teljes jogú tagként lesz jelen - tette hozzá.

Cameron szerint a tanácskozáson mindenki egy világos modellt akart arról, hogy Nagy-Britannia milyen kapcsolatot akar az EU-tól. Konstatálta, hogy az EU elhagyása után nem lehetséges minden, tagsággal járó előnyt megtartani. Mint mondta, megvizsgálnak minden lehetséges módot, hogyan lehet a lehető legszorosabb kapcsolatot kialakítani Európával, ám ennek végigvitele már a következő miniszterelnök feladata lesz - jegyezte meg.

Az EU az egységes piacot állítja központba, de ezzel együtt jár a munkaerő, a szolgáltatások és az áruk szabad áramlása is. A britek viszont nem feltétlenül gondolják így, ezeket külön opcióként látják - mutatott rá.

A szabály az szabály

Francois Hollande francia államfő szerda hajnali tájékoztatásában kijelentette: "ha nincs szabad mozgás, nincs belső piac sem". Kilépésével Nagy-Britannia nem férhet hozzá automatikusan az európai egységes belső piachoz, ahhoz Norvégiához hasonlóan el kell fogadnia a szabad mozgásra vonatkozó szabályozást.

"A döntés megszületett, ugyanakkor az Egyesült Királyság nem válogathatja ki azt, ami számára kedvező az Európai Unióval követendő új együttműködésből. Nem hagyható, hogy a tőke és az áru szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, végül pedig az emberek szabad mozgása elmaradjon. Ez nem működik így. Vagy érvényes mind a négy szabadságjog vagy egy sem. A szabály az szabály" - hangsúlyozta Hollande, hozzátéve, nem Nagy-Britannia, vagy a brit nép megbüntetéséről van szó, amikor az unió érdekeit szem előtt tartva érvel és hoz döntést az Európai Unió.

A brit referendumot követően az újrakezdésen kell gondolkodnia Európának. Gyors intézkedéseknek kell követniük egymást, de Európa elég erős és képes legyőzni ezt a kihívást - tette hozzá Hollande. (MTI)

Cameron elismerte, hogy szerette volna, ha megnyeri a referendumot, de el kell fogadni az állampolgárok akaratát is. A népszavazás kiírását - amelyet a parlament 6:1 arányban szavazott meg - nem bánta meg, szerinte helyes volt, harcolt azért, amiben hitt, de vesztett. Ezt el kell fogadni - mondta. A kilépés a britek szuverén döntése volt, az EU-val egy szoros kapcsolat kialakítása nem lesz könnyű feladat - ismerte el, ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Királyság az egyik legjobb globális kapcsolatokkal rendelkező ország a világon.