India más országoktól vásárol majd kőolajat, és az indiai finomítók készek teljes egészében biztosítani az országnak szükséges benzint, dízelolajat és egyéb kőolajtermékeket - mondta Dharmendra Pradhan kőolaj- és földgázipari miniszter a Times of India című napilapnak.

Az indiai vállalatok májusra már előkészítették a kőolaj beszerzésének alternatíváit, és keresik a lehetőségeket júniusra. Az Indian Oil állami kőolaj- és földgázipari vállalat vezetője arra számít, hogy lesznek fennakadások a szállításban.

India az iráni kőolaj második legnagyobb vásárolója. Az április 1-jén kezdődött 2018-as pénzügyi évben 24 millió tonna nyersolajat importált Iránból, ebből 9 millió tonnát az Indian Oil. A kieső iráni olajat Kuvaitból, Abu-Dzabiból, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Államokból és Mexikóból pótolnák az indiaiak. Az indiai kormány emellett tárgyalni akar az Egyesült Államokkal az iráni olajvásárlás ügyéről.

Az Egyesült Államok tavaly november 4-én léptette újra életbe az Irán olajiparát célzó büntetőintézkedéseket. Az iráni olaj legnagyobb vásárlói - Olaszország, Görögország, Törökország, India, Kína, Tajvan, Japán és Dél-Korea - azonban 180 napra mentességet kaptak az amerikai szankciók alól annak érdekében, hogy ne szaladjon el az olaj világpiaci ára, illetve legyen ideje az érintetteknek alternatív beszerzési források felkutatására.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a mentességet május 1-jétől. A Washington Post című lap úgy tudja, hogy Görögország, Olaszország és Tajvan már teljesen leállt az iráni olaj importjával, a maradék öt országnak pedig május 1-jéig van ideje az iráni olaj behozatalának leállítására, különben az Egyesült Államok szankciókkal sújtja.