„A korábbi áremelkedések és a munkaerőpiac gyengélkedése ellenére a véltnél is gyorsabban csökkenhet az infláció az eurózónában” – nyilatkozta Pablo Hernandez de Cos, az Európai Központi Bank szakpolitikusa a Reuters tájékoztatása szerint.

Az euróövezeti inflációra és annak néhány kulcsfontosságú, meghatározó tényezőjére vonatkozó legutóbbi adatok biztatók, de az általános helyzet még mindig óvatosságra ad okot – állítja a spanyol szakpolitikus.

Miután július óta 3 százalékponttal emelték a kamatlábakat, különösen az infláció gyors visszahúzódása miatt a döntéshozók elkezdtek azon gondolkodni, hogy mikor ér véget az Európai Központi Bank történetének leggyorsabb szigorítási ciklusa.

A pontosság érdekében alaposabb tanulmányozásra szorul számos terület, például a bérek alakulása, a munkaerőpiac, és az inflációs sokk megmaradt hatásai

– mondta a szakpolitikus.

Pablo Hernandez szerint további vizsgálatra szorul még az euróövezet gazdaságának ellenálló képessége. Megemlítette a kínai határ újranyitásának lehetséges következményeit, az EKB monetáris politikai döntéseinek közvetítését is – „mindezeket a márciusi ülésünk előtt folyamatban lévő teljes körű előrejelzési gyakorlat részeként kell majd értékelni” – fogalmazott a szakember.

(Szerző: Fogarasi Kitti)