Korábban évekig 1,6 százalék volt az alapkamat, és a következő hónapokban várhatóan további emelkedés várható, s az év végére elérheti a 3,5 százalékot - idézi az MTI a ynet hírportált.

Az elemzők attól tartanak, hogy a kamatemelések nyomán a gazdaság lelassul, újra emelkedni fog a jelenleg alacsony munkanélküliség, és nő a hitelek törlesztőrészlete, így a többnyire lakásvásárlásokhoz felhasznált jelzáloghiteleké is.

Amír Jaron professzor, az Izraeli Nemzeti Bank (Bank of Israel) elnöke nemrégiben bejelentette, hogy az izraeli inflációs helyzet és a világban zajló események fényében fokozatosan és folyamatosan emelkedni fognak a kamatok.

A recessziótól való félelem légköre sújtja a világot

Időközben azonban a helyzet megváltozott, a recessziótól való félelem légköre sújtja a világot és benne Izraelt, ezért a lap szerint a jegybank lelassíthatja a kamatemeléseket, hogy miközben egyrészt az infláció ellen küzd, közben másrészt ne okozza a gazdaság gyors lassulását.

A jövő csütörtöktől érvényes kamatemelés legfőbb oka, hogy januári előrejelzések 2022-re 1,6 százalékos éves inflációt jósoltak, azonban a valóságban ezt messze meghaladóan, az elmúlt hónapban éves szinten 4,1 százalékra gyorsult a pénzromlás.

Az infláció várhatóan 5-6 százalék fölé emelkedhet az elkövetkező hónapokban, különösen az üzemanyagárak ismételt áremelkedését követően. Az izraeli jegybankot különösen aggasztja a lakásárak megugrása, amely az elmúlt egy évben meghaladta a 15 százalékot, bár ingatlanszakértők szerint a drágulás már megtorpant.