Sajid Javid a kormányzó brit Konzervatív Párt Manchesterben zajló éves kongresszusának hétfői munkanapján felszólalva kijelentette: a kormány által tett előkészületek révén az ország "készen áll" akár a megállapodás nélküli Brexitre is - írja az MTI.

Javid - a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjára utalva - úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy az Egyesült Királyág kilép-e az Európai Unióból, hanem "napok kérdése" a kilépés, megállapodással vagy anélkül.

A pénzügyminiszter még felszólalása előtt, a BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a kormány "jelentős gazdaságpolitikai válaszlépéseken" dolgozik az esetleges megállapodás nélküli Brexit gazdasági hatásainak enyhítésére.

Javid ezeket nem részletezte, de kongresszusi beszédében annyit elmondott: megállapodott az üzleti szervezetekkel és az Egyesült Királyság nemzeteinek önkormányzataival arról, hogy London megállapodás nélküli Brexit esetére teljes egészében garantálja azokat az összesen 4,3 milliárd fontnak (1622 milliárd forintnak) megfelelő célzott EU-támogatásokat, amelyeknek folyósításával e szervezetek a következő egy évre számoltak.

Hozzátette: tudja, hogy a megállapodás nélküli Brexit kihívást jelentene számos üzleti szervezetnek és háztartásnak, de a felkészülés a megállapodásos, rendezett Brexitet valószínűbbé, a megállapodás nélküli kilépést kezelhetőbbé teszi.
Sajid Javid szerint ma már az összes brit minisztériumnak megvannak a forrásai arra, hogy felkészüljön a megállapodás nélküli Brexitre.

A politikán kívül nagy a pesszimizmus

A vezető brit üzleti szerveződések azonban nem ennyire derűlátók.

A Brit Iparszövetség vezérigazgatója, Carolyn Fairbairn nemrégiben közzétett felhívásában közölte: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból már rövid távon súlyos fennakadásokat, hosszú távon ugyancsak súlyos versenyképességi károkat okozna a brit üzleti szektorban.

Hozzátette: a CBI becslése szerint azok a vámterhek, amelyek az EU-val folytatott kereskedelemben egyik napról a másikra megjelennének rendezetlen kilépés esetén, 20 milliárd font (csaknem 7600 milliárd forint) többletköltséggel terhelnék meg a brit vállalati szektort.

Az iparszövetség vezetője szerint 150 ezer brit vállalatnak semmiféle infrastruktúrája nincs a hirtelen megjelenő vámterhek kezelésére.

Carolyn Fairbairn a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból gazdasági válságot okozna Nagy-Britanniában. Hozzátette: a CBI tagvállalatainak 80 százaléka máris halasztja, sőt törli nagy-britanniai beruházásait a Brexit-folyamat bizonytalanságai miatt.

QP | Quality Placement