Az ellenzék soraiba lépett át a brit alsóház korábbi elnöke. John Bercow a brexit időszakában tett szert nemzetközi ismertségre, ugyanis elődeihez képest szigorúbban igyekezett rendet tartani a hagyományosan zajos westminsteri ülésteremben - írja az Euronews.

Gyakran dühítette a konzervatívokat azzal, hogy addig nem látott hatásköröket adott képviselőknek a brexit-törvényjavaslat megtámadására.

A brit parlamenti kultúrában megszokott, hogy a bírálatokat és a helyesléseket is bekiabálják a képviselők egy-egy megszólalás alatt, de Bercow szerint a brexit túl fontos téma volt, nem lehetett zajban vitázni róla.

"Túl nagy a zaj a teremben, túl sokan érzik helyénvalónak, hogy bekiabálják véleményüket" - intette csendre a hangoskodókat Bercow, aki olykor egy-egy képviselőt is pellengérre állított. Egy skót jogásznak mondta, hogy ha így viselkedett volna a bíróságon, kizavarták volna onnan.

Több miniszterelnök mandátuma idején, tíz évig volt házelnök John Bercow, aki konzervatív párti politikusként lett képviselő. Mostantól a Munkáspárt soraiban folytatja. Szerinte a brexit a britek legnagyobb ballépése a második világháború óta.