A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a növekedés 4,1 százalék volt a vizsgált időszakban. Az előző negyedévhez képest a bővülés 1,9 százalékos volt.

Az első három negyedévben a román gazdaság 4,2 százalékkal nőtt mind a nyers, mind a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a tavalyi első kilenc hónaphoz viszonyítva - írja az MTI. (A német viszont csökkent.)

Éves összevetés szerint az első negyedévben 4 százalékkal, a másodikban 4,1 százalékkal nőtt a román gazdaság. Az előző negyedévekhez képest az első negyedévben 0,3 százalékos, a második negyedévben 1,5 százalékos GDP-bővülést jegyeztek.

A román kormány az idei egész évre hivatalosan 5,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, de a kormányzati gazdasági előrejelzési bizottság a múlt héten közzétett őszi jelentésében 1 százalékponttal, 4,5 százalékra mérsékelte az idénre prognosztizált GDP-növekedést.

Az Európai Bizottság szintén a múlt héten jelentősen csökkentette a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását, így 3,6 százalékos GDP-bővülésre számít a korábban közölt 4,5 százalék helyett.