A lengyel kormány lérthozza a Háborús Veszteségeg Intézetét  (Instytut Strat Wojennych), amelyet a második világháborúban Lengyelországot ért károknak szentelnek - írta a Notes form Poland. Az orzságot vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt évek óta azt kommunikálja, hogy Lengyelországnak még jár további jóvátétel az eddigieken túl Németországtól és Oroszországból a második világháború német és orosz megszállás alatt okozott károkért.

A náci megszállással kapcsolatban sok millió ember halálát és  számos város teljes lerombolását emlegetik, továbbá a kiterjedt fosztogatást és a kulturális örökségben okozott kár. A berlini kormány visszautasítja a követeléseket, mondván, az 1950-es években a két ország kormányai rendezték ezt a kérdést, az orosz válasz pedig az volt, hogy Lengyelországnak kellene fizetnie azért, mert a szovjet hadsereg felszabadította az országot az német megszállás alól.

A PiS két évvel ezelőtt parlamenti bizottságot állított fel azzal a feladattal, hogy számolja ki, mennyivel tartozik még a német fél a lengyeleknek. Arkadiusz Mularczyk, a kormánypárt parlamenti képviselője, a bizottság előke akkoriban azt mondta, hogy 850 millió dollárt számoltak ki mint a németek okozta kárt 1939 és 1945 között. Ugyanakkor a testület jelentését azóta sem hozták nyilvánosságra. A ügy kezelését, most az új intézet veszi át.

A lengyelek abban bíznak, hogy az új német kormány, amely vélhetően a szociáldemokratákból, a Zöldekből és a liberálisokból áll majd, nyitottabb lesz az ügyre. Egy a Zöldekhez tartozó képviselő azt mondta korábban a Bundestagban, hogy bár a berlini kormány álláspontja jogilag rendben van, morálisan nincs. Elképzelhetőnek minősítette például az áldozatokat támogató alap létrehozását.