A világ második legnagyobb gazdasága a második negyedévben épphogy elkerülte a zsugorodást, és éves szinten mindössze 0,4 százalékkal nőtt. A Fitch pedig éves szintén a növekedés 50 százalékos visszaesésével számol, vagyis csak fele akkorát bővülhet a GDP, mint várták.

Ennek fő oka, hogy az év elején és a tavasszal újra megjelent a koronavírus az országban, amely miatt lezárták a legnagyobb városokat és ipari központokat. Nem egyszer hónapokig tartottak a karantén-intézkedések. Mindez meggyengítette az ingatlanszektort, visszaesett a feldolgozóipari termelés és a lakossági fogyasztás. A kínai kormány 2022-re 5,5 százalék körüli növekedési célt tűzött ki, tehát komoly gazdaságösztönzésre van szükség, hogy ez lehetővé is váljon.

„Nagy erőfeszítéseket teszünk a gazdasági fellendülés alapjainak megszilárdítására, törekszünk a gazdaság stabilizálására és a gazdasági működés ésszerű keretek között tartására, prioritásként kezeljük a foglalkoztatás és az árak stabilizálására irányuló célok elérését” – idézte az állami média a kabinetet a Reuters.

Magas munkanélküliség, gyenge fogyasztás Kínában

Az országos felmérésen alapuló munkanélküliségi ráta júniusban 5,5 százalékra csökkent a májusi 5,9 százalékról, de a fiatalok munkanélküliségi rátája rekordot döntött, 19,3 százalékon áll. A kékgalléros vendégmunkások is kénytelenek voltak elhagyni a városokat és hazatérni a munkahelyek megszűnése miatt. 

A fogyasztói árindex (vagyis az infláció) júniusban 2,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami 23 hónapja a legmagasabb érték, ami a kínai belföldi árellenőrzés ellenére az importnyomást tükrözi.

Az infrastrukturális projektek finanszírozására és a növekedés támogatására a hatóságok 800 milliárd jüan (46 650 milliárd forint) új hitelkeretet biztosítanak az állami irányítású bankoknak, és engedélyezték számukra 300 milliárd jüannyi kötvény kibocsátását. A kínai kormány szerint még jelentős mozgástér van arra, hogy a szakpolitikai területeket akár a bankokon keresztül támogassák.

Legalább migránsok vannak

Az állami média szerint a helyi önkormányzatokat sürgették, hogy gyorsítsák fel az infrastrukturális projektek építését és teremtsenek munkalehetőségeket a bevándorló munkavállalók számára. Június végén a tartományokba visszatért vendégmunkások 90,7 százaléka talált munkát.

A pénzintézeteknek rugalmasan kell szabályozniuk a fogyasztói hiteleket a Covid által érintettek számára, és erőfeszítéseket tesznek az ingatlanpiac stabil fejlődésének biztosítására – közölte még a pekingi a kabinet.

Megerősítette az ország online platformgazdaságának egészséges fejlődéséhez nyújtott támogatását, amely lehetővé teszi, hogy az internetes szolgáltatók a vásárlási, ételkiszállítási és fuvarozási szolgáltatásoktól kezdve a munkahelyteremtésben nagyobb szerepet játszhassanak.