Kína fővárosa, Peking egy "robbanásveszélyes" Covid-19 járvánnyal néz szembe – figyelmeztetett szombaton a kínai állam, miközben a kereskedelmi központ Sanghajban tömeges tesztelésbe kezdtek, hogy megfékezzék a megugró esetek számát, amelyek egy népszerű szépségszalonhoz kötődnek.

A figyelmeztetés azt követte, hogy csütörtök óta ismét szigorították a koronavírus ellen hozott intézkedéseket Pekingben, és legalább két kerületben – köztük a legnépesebb Csaojangban – bezártak bizonyos szórakozóhelyeket, miután az éjszakai életéről és a vásárlásról ismert, forgalmas negyedben kiújult a betegség.

Bár Kína fertőzési aránya világviszonylatban alacsony, Hszi Csin-ping elnök megerősített a zéró-covid politikát, amelyre a hatóságok szerint az idősek és az egészségügyi rendszer védelme érdekében van szükség, még akkor is, amikor más országok megpróbálnak együtt élni a vírussal. Ennek lényege, hogy addig tartanak lezárva teljes városrészeket, tiltják a lakások elhagyását, amíg a vírus el nem tűnik – derül ki a Reuters beszámolójából.

A legutóbbi pekingi esetek a Heaven Supermarket Bar nevű bárhoz kötődtek. A fertőzések száma azóta megugrott, és Peking szombaton közölte, hogy a városban pénteken felfedezett 61 új fertőzöttek mindegyike vagy a bárban járt, vagy kapcsolatban állt valakivel, aki ott járt.

Sanghajban mindenkit tesztelnek koronavírusra

Sanghajban a városi hatóságok szombaton három új tünetes és egy tünetmentes esetet jelentettek, amelyet a karantén alá helyezett területeken kívül észleltek. Eközben a város 25 millió lakosának csaknem egészét érintő Covid-tesztek újabb fordulójába kezdtek. A hatóságok a hétvégén Sanghaj 16 kerületéből 15-ben minden lakos számára PCR-tesztet rendeltek el, öt kerületben pedig megtiltották az embereknek, hogy a tesztelés ideje alatt elhagyják otthonukat. 

A kínai ipari központok leállása erősen kihatott az ellátási láncokra az idén: a lezárások miatt a termelés visszaesett, ami sok nyugati gyártó számára is nehézkessé tette a kibocsátási ütem fenntartását. Az olaj- és energiaáraknak viszont kedvezhet, ha Kínában a korlátozások miatt csökken a felhasználás.