Megszületett a glasgow-i klímacsúcs első jelentős megállapodása: több mint száz ország írta alá az erdőirtások korlátozásáról szóló egyezményt. 2030-ig tehát nemcsak leállítják, hanem visszafordítják a fakivágásokat.

A keddi megállapodást mérföldkőnek nevezte Boris Johnson brit miniszterelnök, aki a november 1-jén kezdődött klímakonferencia házigazdája.

A megállapodást aláíró országok között ott van Brazília, Kanada, Kína, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is. A 105 aláíró országnak mintegy 19 milliárd dollár állami és magánforrás szükséges, amelynek egy részét a fejlődő országok kapják ahhoz, hogy helyreállítsák a lecsupaszított területeket - írja a BBC.

Az egyezményen kívül 28 ország azt is vállalta, hogy teljesen megszünteti azokat az erdőirtásokat, amelyek a kakaó vagy a pálmaolaj forgalmazása miatt pusztítanak el.

Az ENSZ Glasgowban meghirdetett Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülésére (COP26) csaknem kétszáz ország képviselői érkeztek meg, hogy megvitassák, miként lehetne 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedés mértékét és visszatérni a 2015-ben Párizsban megfogalmazott célokhoz.

DK: csatlakozzon a magyar kormány!

Magyarország egyelőre nincs a dokumentumot aláíró 105 ország között.
A Demokratikus Koalíció felszólítja az Orbán-kormányt, azonnal csatlakozzon "a jövőnket, gyermekeink és unokáink jövőjét kedvezően befolyásoló nemzetközi megállapodáshoz, annak normáit tekintse magára nézve is kötelezőnek" - írta a párt közleményében.