A háborút ellenző oroszok megragadták az alkalmat, hogy a győzelem napi ünnepségekhez kapcsolódva hangot adjanak az invázió elutasításának - derül ki a Moscow Times cikkéből. Egyes névtelen tiltakozások a Kremlt támogató internetes portálokon jelentek meg, de új graffitik is születtek és a hackerek is akcióba léptek.

Az elmúlt években az Oroszországban regnáló politikai rezsim a hadsereget és a patrióta viselkedést támogató eseménnyé tette a győzelem napi megemlékezéseket háttérbe tolva az óriási második világháborús áldozatokra való emlékezést.

A Kremlt támogató Lenta.ru hírportálon május 9-én délelőtt az a headline jelent meg, hogy Vlagyimir Putyin szánalmas diktátorrá vált és paranoiás. A portálnál dolgozó két alkalmazott, Jegor Poljakov és Alekszander Mirosnyikov vállalta az akciót, minekutána kisvártatva kirúgták őket.

Akcióban a rendőrök

Miután az orosz hatóságok minden háborúellenes tiltakozást rendőri ügyként kezelnek, az aktivistáknak innovatív megoldásokat kell találniuk véleményük kifejezésére. A Lentánál történt akciók megelőzően néhány órával a műholdas tévét használók a május 9-ei eseményeket felsoroló lista helyén azt a feliratot találták, miszerint A mi kezünkön szárad több ezer ukrán és megölt gyermekeik vére.

Volgográdban egy háborúellenes graffitit rajzoltak valakik egy falra, amely több tucat koporsót ábrázolt azzal a felirattal, hogy a Cink a miénk. Ezzel az elesett katonák koporsójának hagyományos anyagára utaltak a graffiti készítői.

Több tiltakozót letartóztattak az úgynevezett halhatatlan légiók felvonulásain, amelyeket a győzelem napján tartanak országszerte a 27 millió szovjet halott emlékére. Szentpéterváron elvitték a rendőrök azt a demonstrálót, aki az invázió alatt Ukrajnában megölt Holokauszt-túlélő képét tartotta a feje fölé - írta meg a Fontanka.hur.